Nejnovější statistika: 20 % Čechů trpí ekzémem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejnovější statistika: 20 % Čechů trpí ekzémem!

 (Profimedia.cz)

Podle nejnovějších statistik 16 %dětí do 1 roku a 20 % všech Čechů sužují ekzémy. Mají suchou, olupující se kůži, tvoří se jim mokvající puchýřky... Kromě strašlivého svědění mají i psychické problémy kvůli vzhledu své pokožky.

Dermatologové přiznávají, že ekzém či lupénku nelze nikdy zcela vyléčit, ale moderními postupy umějí pomoci. „Pacienti s ekzémy a lupénkou často onemocnění nerozumí a nevědí, jak s ním zacházet. Někteří dokonce přestanou docházet k lékaři, neboť je pro ně průběžná léčba stresující,“ upozorňuje profesorka Jana Hercohová, přednostka Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze.

To by chtěli kožaři změnit, a proto na internetových stránkách www.dermanet.cz připravili informace, jak s nemocí bojovat.

Mýty o ekzémech

Od lidí s ekzémem se můžu nakazit. Ne! Ekzém není nakažlivá nemoc. K přenosu nemůže dojít ani dotekem, ani krví či slinami.

Ekzém je problém kůže. Ne! Jedná se o problém imunitního systému. Současně se tak může vyskytovat i postižení jiných orgánů – v případě ekzému např. senná rýma a astma, u lupénky zánět kloubů.

Ekzémy nejsou vyléčitelné. Ano i ne! Ekzémy jsou léčitelné, ale je pravdou, že zázračný lék, který by tuto nemoc vyléčil natrvalo, neexistuje. Vlohy k těmto onemocněním jsou totiž vrozené.

Ekzémy způsobuje stres. Ne! Stres ekzémy nezpůsobuje, ale může nemoc zhoršit. Pocit stresu, strachu nebo zloby zvyšuje frekvenci výskytu ekzému.

S ekzémem se nelze koupat. Ne! Ale může nemoc zhoršit. Po koupání je proto důležité omytí a namazání kůže hydratačním krémem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.