To je hrdina - Zachránil 9 lidských životů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

To je hrdina - Zachránil 9 lidských životů!

Fotografie
Fotografie (internal)

Hrdinou se může právem nazývat Jiří Plaňanský (78) z Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. Za svůj život zachránil nejméně devět lidských životů.

Všechny lidi vytáhl z vody, bez jeho pomoci by se utopili. Žije u vody, tedy na místě, kde se pořád něco děje. „Je jako Vlasta Burian ve filmu Ryba na suchu, který žil u řeky a zachránil deset tonoucích. Film se točil 10 km od nás v Bechyni. Pan Plaňanský je něco podobného,“ řekla Aha! jedna z jeho sousedek.

1. a 2. zachráněný
„Dvojice vodáků. Chtěli sjet jez, ale převrátili se. Bylo štěstí, že jsem tehdy byl u řeky a viděl to. Hodil jsem jim provaz, který jsem tam měl,“ popisuje Jiří.

3. zachráněný
„Tím byl koupající se mladík, který najednou začal mizet pod hladinou. Tehdy jsem pro něho do vody skočil.“

4. zachráněný
Asi osmileté dítě bylo s rodiči u vody a ti mu chvíli nevěnovali pozornost. Kluk jim uplaval daleko od břehu.

5. zachráněná
„To byla mladá žena, která přecenila své schopnosti v letním parnu. Skočila do studené vody a udělalo se jí nevolno,“ popisuje Plaňanský.

6. a 7. zachráněný
Starší manželský pár, pánovi se udělalo při plavání špatně a jeho manželka se ho snažila dostat z vody. On ji přitom stahoval pod hladinu.

8. zachráněný
„Voják, který sloužil v Týně nad Vltavou v kasárnách a skočil rozpařený do chladné vody,“ říká Plaňanský.

9. zachráněný
„Ten už chudák umřel. Dodnes u něj mám flašku, sliboval, sliboval a pak umřel,“ uvádí se špetkou černého humoru Jiří Plaňanský s tím, že na slova díků nikdy nečekal. „Největší odměna byla, že se neutopili.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.