Tragédie v legendárním cirkuse: Zemřel principál Berousek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tragédie v legendárním cirkuse: Zemřel principál Berousek!

Rudolf Berousek s manželkou Janou a dcerou.
Rudolf Berousek s manželkou Janou a dcerou.

Cirkusový svět přišel o jednu z legend. Včera v pražské Zbraslavi zemřel zakladatel cirkusu Berousek Rudolf Berousek (†65). Specialistu na provazochodecké show ve velkých výškách skolil infarkt.

Cirkus i jeho zaměstnance, kteří právě hostují v Praze, včera postihl velký smutek. Náhle a nečekaně přišli o svého principála. „Ruda zemřel na infarkt. Probudil se, vstal z postele a skácel se. Bylo to bohužel velmi rychlé,“ řekl deníku Aha! další z cirkusáckého rodu Ludvík Berousek z Bášti u Prahy.

Vypjaté emoce ale vyústily i v konflikt mezi příbuznými zemřelého a záchrannou službou, která na místo přijela. „Muže jsme resuscitovali hodinu a půl a bohužel neúspěšně. Rodina to nesla velmi špatně,“ popsala mluvčí Záchranné služby Středočeského kraje Tereza Janečková. Napjatou situaci musela řešit policie. „Na místě skutečně došlo ke konfliktu, policejní jednotka ale vše uklidnila,“ potvrdila pražská policejní mluvčí Eva Miklíková.

Rudolf Berousek pocházel z devíti dětí a patřil k nejdůležitějším průkopníkům provazochodeckých představení. „Legendární byly v 60. letech představení na čtyřicet metrů vysokém námořnickém stožáru nebo jízda po laně na motocyklu,“ dodal Ludvík Berousek.

S výškovou atrakcí jezdil Rudolf Berousek po Česku třicet let. V roce 1997 se pak rozhodl pro klasický cirkus s drezúrou koní. V tom mu pomáhala manželka Jana a děti. Právě ony teď rodinný podnik převezmou a dál budou rozvíjet cirkusové umění.

Včera zůstala pokladna zavřená.

Cirkus Berousek přišel o svého principála.

V šedesátých letech se Rudolf Berousek proslavil jízdami na motocyklu po laně.

Foto Aha! – Martin Přibyl, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.