Prvňáček potřebuje pomůcky za 2300 Kč! Deník Aha! nakupoval školní potřeby s Willym... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prvňáček potřebuje pomůcky za 2300 Kč! Deník Aha! nakupoval školní potřeby s Willym...

Willy si většinu svých pomůcek vybral sám a byl z nich nadšený.
Willy si většinu svých pomůcek vybral sám a byl z nich nadšený.  (Aha! – Alexandr Malachovský, Tesco)

Máte doma školáka? Tak to je nejvyšší čas vyrazit do papírnictví, abyste ho 1. září neposlali do školy s prázdnýma rukama. Svoji peněženku ovšem budete muset připravit na pořádný vítr. V obchodě se školními potřebami totiž určitě necháte kolem 2000 korun. Deník Aha! vyrazil s budoucím prvňáčkem Williamem Sedlmajerem (6) nakupovat vše, co bude už za pár dní potřebovat…

Vydáteli se do obchodu, vezměte malého školáčka s sebou. Zapojíli se do výběru svých pomůcek, oblíbí si je a bude si jich více vážit. „Tašku jsem si vybral sám, líbí se mi na ní ten kluk. A penál chci určitě červený, je to moje nejoblíbenější barva, protože je to barva Slavie,“ říká William.

U výběru školní brašny myslete na to, že by měla být co nejlehčí a mít pevná záda. Penál pro prvňáčky by měl být pouze jednopatrový, křídlově rozkládací, aby měl malý školák přehled a nemusel tužku hledat příliš dlouho. Hitem posledních let jsou obyčejné trojhranné tužky, které se malým pisatelům lépe drží. Jak se poperou s pery, záleží na jejich šikovnosti a cviku, ale zjednodušovat jim práci propiskou většina kantorů nedoporučuje.

Neměli byste také zapomenout na speciální kufříček, do kterého si děti naskládají potřeby na výtvarnou výchovu. Na každodenní svačinku se maminkám velmi osvědčily takzvané svačinové boxy. Pečivo i ovoce je v něm uchráněno před rozmačkáním učebnicemi, a máli na sobě ten správný obrázek, dítě ho nikdy nenechá doma.

Kliknutím zvětšete

Pozor na váhu aktovky!

Při přípravě pomůcek byste měli dát pozor, aby se váš malý školák pod váhou své aktovky neskácel. Hmotnost tašky by neměla překročit 10 – 12 % váhy školáka. Když jsme Willyho novou tašku naplnili vším ze seznamu školních potřeb pro prvňáčka, pořádně se mu prohnula záda.

„No, je to pořádně těžký, myslím, že to má tak sto kilo,“ žertoval natěšený školák. Váha ukázala 3,5 kilogramu, a to v aktovce chyběly učebnice, které si mohou malí žáci naštěstí většinou nechávat ve škole.

Willy zjistil, že do školy bude nosit 3,5 kg.

Tohle by měl umět každý prvňáček!

  • SÁM SE ZABAVIT – posiluje to sebevědomí dítěte. Pomáhá mu v hledání řešení, rozvíjí kreativitu a nápady.
  • PROJEVIT STRACH – nedokáželi dítě říci, že má z něčeho strach, může ho to ovlivnit na celý zbytek života. Rodiče by neměli obavy svých dětí podceňovat, měli by společně s nimi zjistit, kde se vzaly.
  • CHODIT POZPÁTKU – je to důležité cvičení pro rovnováhu a poznání vlastního těla. Rozvíjí matematické schopnosti – čím jistěji dítě couvá, tím lépe mu jde později odečítání.
  • STÁT NA JEDNÉ NOZE – trénuje smysl pro rovnováhu a svaly. Později se projeví i na šikovnosti rukou a koordinaci očí.
  • KRESLIT PODLE VZORU – připraví dítě dokonale na školu, kde se podle vzoru učí psát písmena a čísla.
  • SFOUKNOUT SVÍČKU – dítě se naučí správně »dávkovat« vzduch. To je důležité při mluvení, aby hlásky správně zněly a nikdo nepřišel k újmě poprskáním...
  • PROSÍM, DĚKUJI, PROMIŇ – zdvořilost usnadňuje dětem komunikaci s ostatními lidmi.
  • PROLÉZT ROUROU – pocit, že se dítě může natáhnout, mu dodá sebedůvěru a začne si více vážit svého těla. Navíc si dítě zvykne na tmu a omezený prostor a nemá z nich pak strach.

Co musejí rodiče školáka vědět!

Blíží se 1. září. Den, kdy všechny děti po dvou měsících opráší své aktovky a vyrazí do školy. Některé ovšem poprvé! Na tento den se těší snad každý rodič – je to úžasný zážitek hrdě doprovodit svou ratolest. Na co bychom ale neměli zapomenout? Aha! přináší 10 věcí, které by měl vědět každý správný rodič!

1. Jak poznám správnou tašku? Do obchodu vezměte dítě s sebou, ať si tašku může vyzkoušet. Zadní část by měla být polstrovaná, prvňáček by v žádném případě neměl cítit knihy na zádech! Popruhy by měly být co nejširší, nejlépe také polstrované. Pozor! Když řemeny nesedí dítěti přesně, může mu taška poškodit záda!

2. Jak těžkou tašku může dítě mít? Váha plné tašky nesmí převyšovat 10 až 12 % váhy dítěte! Kontrolujte, jestli má zabaleny jen knihy, které ten den opravdu potřebuje! Někteří učitelé dovolují dětem nechávat si těžké učebnice ve škole.

3. Co dítěti první den darovat? Nejlépe maličkosti, které ke škole patří – první budík, přívěsek na klíče, barevné pastelky... Ale i sladkosti a malý talisman. Hlavně to nepřežeňte, uvědomte si, že vaše dítě musí kornout či pytel s dárečky unést!

4. Jak dítě na první cestu připravit? Projděte s ním cestu předem – ukažte mu, kam bude chodit do školy! Je důležité, aby už první den šlo známou cestou. Poptejte se sousedů, jestli jejich děti nejdou také do školy. Svou ratolest tak zbavíte strachu, budou se cítit bezpečněji.

5. Mám dítě do školy doprovázet? Pokud je to možné, ano. Psychologové tvrdí, že až děti od osmi let umějí správně vyhodnotit a zvládnout přecházení silnice. Není dobré nechat jet dítě na kole, mohlo by se vyčerpat ještě před prvním školním dnem.

6. Jakou mám dát dítěti svačinu? Nejlépe celozrnné pečivo namazané máslem, margarínem nebo taveným sýrem a obložené šunkou, sýrem nebo nízkotučným salámem. Celozrnné pečivo dítě zasytí na dlouho. Samozřejmě můžete přibalit kousek čokolády, pár oříšků nebo rozinek. Nenechávejte dítě odejít z domova bez snídaně. Pokud jíst odmítne, dejte mu aspoň sklenici mléka nebo džusu!

7. Jak moc se má prvňáček doma učit? Moc ne. V první třídě nedostává žádné opravdové úkoly. Ptejte se ho, co ve škole probírali, ať si cvičí paměť. Chceteli s ním přece jen nějakou látku probírat, trénujte psaní. Maximálně však 30 minut.

8. Na jaké změny se mám jako rodič připravit? Dítě vás nyní bude víc potřebovat. Vyhraďte si čas na povídání a procházky, nezapomínejte na něžnosti. Nepřehánějte to s odpoledními aktivitami, prvňáček by neměl mít více než dvě týdně. Důležité je, aby ve škole navázal kontakty a našel si kamarády.

9. Mám ho hned přihlásit do kroužku? Ani prvňáčka se nemusíte bát přihlásit do zájmového kroužku. Samozřejmě ne do tolika, aby měl každé odpoledne nějaké povinnosti. Stačí, aby jednou nebo dvakrát týdně navštěvoval sportovní nebo jakýkoli jiný zájmový kurz. Nenásilným způsobem si rozvine komunikační schopnosti v kolektivu, smysl pro fair play a vybije energii, kterou nevyčerpal ve škole.

10. Co mám dělat, když se dítě školy bojí? Strach dítě dostane, když je na něj vyvíjen tlak. Ať už ze strany rodičů nebo prarodičů. Hlavně ho nestrašte větami: „Teď, když půjdeš do školy, nebudeš moci dělat všechno, co jsi dělal dosud.“ Raději ho nalákejte na to, co všechno se ve škole naučí – jak je skvělé přečíst si sám knihu nebo dokázat spočítat, co všechno si může koupit za 100 Kč!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.