Meteorologové mají jasno: Poslední letní den! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Meteorologové mají jasno: Poslední letní den!

Lidé si včera užívali vysokých teplot většinou u vody.
Lidé si včera užívali vysokých teplot většinou u vody. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Prosluněné počasí s teplotami, které se šplhají ke třicítce či daleko nad ni, je už od zítřka minulostí. Podle meteorologů nás čeká ochlazení. Ale pozor, babí léto by prý mělo být letos obzvláště vyvedené!

Dnes by měl být poslední letní den. Tímto termínem se totiž označuje v meteorologické terminologii den, kdy maximální teplota dosáhne anebo překročí 25 °C. V Praze bylo včera dokonce 32 stupňů Celsia, dnes se přes den očekávají teploty mezi 28 až 32 stupni.

Ovšem večer by se mělo razantně ochladit! Někde i o 10 °C! Čechy zasáhnou od západu a severozápadu deště doprovázené místy bouřkami a prudkým větrem. Do úterý deště přejdou na východ. „Už během dne začne přes naše území přecházet studená fronta, která s sebou přinese výrazné ochlazení. Do konce srpna už by se pak teploty neměly vyšplhat nad 23 stupňů Celsia,“ popsala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Navíc se obloha zatáhne a přidají se i přeháňky. Takové počasí by mělo vydržet až do konce měsíce.

O moc lépe nebude ani v září, to se letních teplot již také nedočkáme. Rtuť teploměru se sice bude pohybovat okolo dvaceti stupňů, přehoupne se přes ně ale jen výjimečně. Lze očekávat oblačno až polojasno a místy přeháňky či občasný déšť. Toto typicky zářijové počasí by ale mělo být v druhé půli měsíce nahrazeno krásným babím létem, které s sebou přinese skoro jasnou oblohu s teplotami kolem 22 °C. Také srážky by se měly objevit pouze ojediněle.

Krásné počasí mnozí využili i k hrátkám na Vltavě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.