Je mu pár dnů, a už se od něj čekají velké věci: Tohle slůně má zachránit zoo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Je mu pár dnů, a už se od něj čekají velké věci: Tohle slůně má zachránit zoo!

Fotografie
Fotografie (internal)

112 kilogramů, 93 centimetrů, dvě obrovské uši a jeden chobot. To je velmi stručný popis největší naděje proslulé vídeňské zoo v Schönbrunnu. Mládě slona afrického, které se narodilo před pár dny, by totiž mělo přilákat zpět návštěvníky, jejichž počet rok od roku klesá a finanční situace nejstarší zoologické zahrady na světě začíná trápit její ekonomy. Slůně, které dostalo jméno Tuluba, by teď mělo zoologické zahradě hodně pomoci.

Mamka z Německa

Mámou slůněte je sedmnáctiletá slonice Numbi, která do Vídně přijela už březí. Březost u slonů trvá 22 měsíců a původně se počítalo s tím, že se slůně narodí až v září. Ošetřovatelé ale nechtěli nic nechat náhodě, tak slonici hlídali 24 hodin denně už od července. „Bylo to všechno bleskové. Numbi byla ve vnitřním výběhu a najednou bylo mládě tady,“ popsala vše ředitelka zoo Dagmar Schratterová.

Samice se slůnětem teď jsou ještě izolováni od zbytku sloního stádečka, aby byli v klidu. Už brzy se ale mají představit veřejnosti.

Snad slůně přitáhne davy

Se sloním mládětem výrazně vzrostl zájem návštěvníků, což zoologická zahrada potřebuje. Naposledy byl takový zájem lidí v roce 2008, kdy se tady narodilo pandí mládě, od té doby se ale žádná návštěvnicky atraktivní mláďata nenarodila a návštěvnost klesala. Rok 2009 byl pro zoo špatný a podle deníku Die Presse to vypadalo, že lepší nebude ani rok 2010.

Slůně by mohlo nepříznivý trend zvrátit a své zoo, která má velkou část peněz právě ze vstupného, pomoci vylepšit rozpočet.

Metrákový zázrak

Narození slůněte není novou nadějí jen pro zoologickou zahradu, ale také pro slony africké jako takové. Na světě je jich totiž stále méně, na mnoha místech už byli vyhubeni a patří mezi ohrožená zvířata. Schönbrunnská zoo se výrazně angažuje v celosvětové záchraně těchto slonů a nové slůně už je třetím, které ve Vídni spatřilo světlo světa.

Aha! Víte, že...

  • Sloni jsou i přes svou váhu velice pohybliví. Jediné, co nedokážou, je skákat.
  • Sloni se dožívají věku 60 až 70 let.
  • Doposud největší slon byl uloven v Angole v roce 1974. Vážil dvanáct tun.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.