Ministr práce: Budou jen 3 sociální dávky - Nyní jsou jich desítky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministr práce: Budou jen 3 sociální dávky - Nyní jsou jich desítky

 (ČTK, ara)

Odborníci na sociální problematiku říkají, že dnešní systém sociálních dávek je značně nepřehledný. A proto chce ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) místo současných více než dvaceti vyplácet jen dávky tři.

..

Jedna dávka bude pro sociálně slabé občany, druhá pro lidi bez práce a třetí pro zdravotně postižené jedince. Každou zabezpečí jeden úřad. „Chceme postavit nový systém sociálních dávek, myslím, že se to k 1. lednu 2012 dá stihnout,“ prohlásil Drábek pro Hospodářské noviny. Chce totiž co nejdříve v resortu ušetřit stamiliony na snížení administrativní zátěže. Slíbil ale, že nehodlá krátit objem vyplácených prostředků. Co to znamená? Dostanete zhruba stejně peněz, jen si všechno zařídíte na jednom úřadě.

Vypadá to tedy, že se až na dílčí změny v systému dávek vlk nažere, a koza zůstane celá. I kvůli komplikovanosti systému se totiž nyní lidé vůbec nemusejí dozvědět, že mají na dávky nárok.

Podívejte se s Aha!, jaké nejdůležitější příspěvky mohou Češi pobírat, za jakých podmínek a co na ně chystají plány vlády Petra Nečase.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

PŘIPRAVTE SE - Vládní plány: 7 změn v sociálních dávkách!

Vláda Petra Nečase se netají chutí škrtat, kdekoliv to jen jde, zaměřila se tak i na sociální dávky. Podívejte se, co má v plánu prosadit nejlépe už příští rok…

  1. RUŠÍ SE Sociální příplatek
    Dávku dostávají chudé rodiny s dětmi, které mají příjmy pod dvojnásobek životního minima. Zrušením stát ušetří téměř tři miliardy Kč.
  2. MĚNÍ SE Porodné
    Příspěvek ve výši 13 000 Kč budou dostávat jen rodiny, které mají první dítě a dohromady maximálně 2,4násobek životního minima. Stát by mohl ušetřit zhruba 1,5 miliardy korun.
  3. SNÍŽÍ SE Méně výhodná delší mateřská
    Zůstávat s dítětem na rodičovské dovolené déle se nevyplatí. Podle plánů vlády by lidé pobírající rodičovský příspěvek po dobu čtyř let, měli dostat přinejlepším stejně jako při dvouleté variantě. Tedy zhruba o 45 tisíc korun méně (měsíčně o 950 korun méně) než nyní.
  4. SNÍŽÍ SE Příspěvek na péči pro postižené
    Starým a tělesně postiženým lidem v prvním stupni závislosti se zkrátí měsíční příspěvek na péči z dnešních dvou tisíc na 800 Kč. Ve druhé skupině postižených se pak uvažuje, že by se část příspěvku (4 000 Kč) převedla do formy poukázek.
  5. Dávky jen za školní docházku
    Kdo neposílá děti do školy, nedostane dávky. Týká se to dávek, které nejsou určeny pro děti. Část dávek pro děti by navíc měla být vyplácena v poukázkách.
  6. Dlužníci přijdou o část dávek
    Z dávek se bude moci strhávat nájemné a pokuty. Příjemci dávek pak zůstane pouze životní minimum, zbytek půjde na úhradu dluhů.
  7. Méně peněz pro ty, kdo nehledají práci
    Kdo odmítne veřejnou službu, nedostane plnou podporu v nezaměstnanosti.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.