Výtvarník Adam Štech: Obrazy malují žížaly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výtvarník Adam Štech: Obrazy malují žížaly!

Adam před obrazem, který vytvořily žížaly.
Adam před obrazem, který vytvořily žížaly. (Aha! – Petr Novotný)

Myslíte, že se žížaly dají využít jen jako návnada pro ryby? Omyl. Pražský výtvarník Adam Štech (30) s nimi jako jediný v Česku maluje! Slizká zvířátka z hlíny využil místo štětce, a tak vznikly obrazy na kuriózní výstavu.

Neobvyklý nápad se zrodil před rokem. „Vzpomněl jsem si na dětství, kdy jsem hodně chytal ryby a v noci chodil na žížaly,“ vypráví Štech. „Zajímalo mě, jak by takový obraz mohl vypadat. A taky mě na tom bavilo, že lidé většinou vnímají žížaly jako něco odpudivého, co je spojeno s rozkladem a smrtí. Chtěl jsem ukázat, že i ony vlastně dovedou tvořit hezké věci,“ popisuje umělec.

A jak takový žížalí obraz vzniká? „Sám jsem si nachytal žížaly a ty jsem podle potřeby namočil do dětských nejedovatých barviček. Pak jsem navlhčil plátno a žížaly mohly začít pracovat,“ vysvětluje malíř. Malí umělci tvořili většinou v noci, kdy není takové horko a světlo. „Na jednom obraze si zamalovalo i 50 žížal. Když skončily a utekly z plátna, omyl jsem je a vrátil do hlíny,“ usmívá se Štech. Výstava začíná 18. srpna v pražské galerii Karlín Studios.

Malí malíři v akci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.