Vykolejený vlak: Byla to chyba strojvůdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vykolejený vlak: Byla to chyba strojvůdce!

Železničáři se celý den snažili odstranit zničené vagony.
Železničáři se celý den snažili odstranit zničené vagony. (ČTK – Libor Zavoral)

Za pondělní tragickou nehodu osobního vlaku v Ústí nad Labem, při které zemřel strojvedoucí a 11 cestujících bylo zraněno, zřejmě mohla nepřiměřená rychlost.

Ze záznamu tachografu vyplynulo, že souprava City Elefant vjela na výhybku rychlostí 117 kilometrů v hodině, přitom směla jet jen 50. Vlak poté vykolejil, řídící vůz se naklonil doleva, postupně smetl závory, návěstidlo i trolejový sloup a po asi osmdesáti metrech se jeho hliníková skříň začala trhat o betonovou zídku.

Pokud prohlídka soupravy neukáže poškození brzd, vina s největší pravděpodobností padne na mrtvého strojvedoucího. Ten podle odborníků zřejmě nečekal na návěstidle signál omezující rychlost a jednoduše ho přehlédl. „Nějak tak to nejspíš bude, i když závadu na vozidle vyloučit nemůžeme, takže příčinu nehody zatím nelze definitivně určit,“ uvedl Jan Kučera z Drážní inspekce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.