Pohřbili Ladislava Smoljaka (†78) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pohřbili Ladislava Smoljaka (†78)

Na Olšanské hřbitovy přišli Smoljakovi spolupracovníci z Divadla Járy Cimrmanna.
Na Olšanské hřbitovy přišli Smoljakovi spolupracovníci z Divadla Járy Cimrmanna. (Aha!)

S Ladislavem Smoljakem (†78), hercem, režisérem, scenáristou a hlavně otcem českého génia Járy Cimrmana, se dnes rozloučila v žižkovském divadle veřejnost, v té samé době na Olšanských hřbitovech jeho rodina, kolegové a přátelé.

S Ladislavem Smoljakem, hercem, režisérem, scenáristou a hlavně otcem českého génia Járy Cimrmana, se dnes rozloučila v žižkovském divadle veřejnost, v té samé době na Olšanských hřbitovech jeho rodina, kolegové a přátelé.

Ve smutečně vyzdobeném Žižkovském divadle Járy Cimrmana v Praze dnes dopoledne proběhlo veřejné rozloučení s režisérem, scenáristou a hercem Ladislavem Smoljakem, který zemřel 6. června ve věku 78 let.

Už před desátou hodinou se tu scházeli ti, kteří s kytičkou v ruce či s tichou vzpomínkou přišli uctít památku jednoho z duchovních otců populárního Cimrmana. Divadlo bude otevřené do 15 hodin.

V Žižkovském divadle se lidé zastavovali už v chodbičce, kde na nástěnce visely vedle Smoljakovy fotografie kondolence od premiéra Jana Fischera a pražského arcibiskupa Dominika Duky, stejně jako text posledního rozloučení napsaný Smoljakovým kolegou a přítelem Zdeňkem Svěrákem.

Květiny se postupně vršily v předsálí hlediště u klavíru. Lidé procházejí divadlem až k jevišti pokrytému kyticemi a věnci, uprostřed jeviště byla velká Smoljakova podobizna. Z reproduktorů zněla hudba, prokládaná dialogy vybranými z her, které Smoljak se Zdeňkem Svěrákem podle Cimrmanova odkazu napsali.

Kliknutím zvětšete

Ladislav Smoljak (†78)

Rodina se s ním rozloučila v obřadní síni na pražských Olšanských hřbitovech. Přišli i Smoljakovi spolupracovníci, včetně jeho kolegy a dlouholetého kamaráda Zdeňka Svěráka. Na poslední cestě ho doprovodil také dramatik a exprezident Václav Havel. Kytičku přinesl také filmař Jan Svěrák.

Ke zhruba čtyřiceti smutečním hostům promluvil Zdeněk Svěrák, ze záznamu zazněl i hlas Ladislava Smoljaka.

Obřad, který začal krátce před desátou, zahájily známé tóny sboru z Verdiho opery Nabucco. Pak se ozvala v živém podání melodie ze hry Cimrman v říši hudby nazvaná České ručičky, zlaté ručičky a nato dvě nahrávky písní Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra - Hluboká vráska a Nashledanou, která půlhodinový akt ukončila.

Smoljak zemřel po statečném boji s těžkou chorobou. Česká televize ho dnes večer připomene záznamem představení Hospoda na mýtince. Tato "opereta s výpravou a kostýmy" byla prvním společným dílem Smoljaka a Svěráka napsaným pro Divadlo Járy Cimrmana.

Více se dočtete v zítřejším deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.