Schůze v šest ráno - Nečas přijel s popeláři - Schwarzenberg zaspal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Schůze v šest ráno - Nečas přijel s popeláři - Schwarzenberg zaspal

Z auta vystupuje nevyspalý Petr Nečas.
Z auta vystupuje nevyspalý Petr Nečas. (Aha! – Petr Novotný)

Jako skoro každý den od voleb se i včera sešel vyjednávací tým tří stran, které sestaví vládu: ODS, VV a TOP 09. Místo obvyklého času pro schůzky si ale dali »sraz« už v šest hodin ráno! Prý jindy neměli čas.

„Tak brzy jsem dlouho nevstával,“ řekl Aha! první místopředseda ODS David Vodrážka a přiznal, že si budík nařídil na pátou ranní. Jeho šéf Petr Nečas přijel se zdrchaným výrazem před poslanecký klub Sněmovny ve stejnou dobu jako popeláři. Ostatní politici, kteří jen těžko zadržovali spánek, u vyjednávacího stolu klimbali. Všem jim vévodil známý »spáč« ze Senátu, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zpozdil se o dvacet minut a pak to v pohodlné židli v kanceláři na chvíli zaříznul. Na tiskové konferenci všichni svorně tvrdili, že se jim termín schůze hodil a přijali ho dobrovolně. Ospalý kníže to glosoval slovy: „Dobrovolně ano, ale radostně ne!“

Co Karel prospal?

Zatímco kníže klimbal, koaliční partneři se dohodli na následujícím:

  • zavedení přímé volby prezidenta, což by vyžadovalo změnu Ústavy
  • klouzavý poslanecký mandát pro poslance, kteří se stanou ministry – po dobu ministrování by za ně ve Sněmovně hlasoval náhradník.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.