Psycholog Karel Humhal: Paroubkův krach? Může rozbít manželství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Psycholog Karel Humhal: Paroubkův krach? Může rozbít manželství!

Přinese stagnace Jirkovy kariéry do vztahu s mladou a atraktivní Petrou rozkol?
Přinese stagnace Jirkovy kariéry do vztahu s mladou a atraktivní Petrou rozkol? (Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malachovský)

Volební výsledek znamenal hned pro čtyři předsedy stran odchod do politického důchodu. Skončili Jiří Paroubek (ČSSD), Cyril Svoboda (KDUČSL), Miloš Zeman (SPOZ) a Ondřej Liška (SZ). Jak je odchod z výsluní české politiky může poznamenat, uvedl v rozhovoru pro Aha! psycholog PhDr. Karel Humhal.

Co v současné době ve svém nitru prožívají zmínění předsedové stran?

„K tomu aby se stal politik šéfem strany, musí být mimořádně ambiciózní a schopný, zastává v ní roli vůdce. Předsedové stran jsou vlastně to samé, co trenéři ve sportu. Čím víc je vůdce identifikován s ideály strany, tím hůře nese porážku.“

Když zůstaneme u sportovní terminologie, znamená to, že přestože nedovedli svůj tým do finále, mohou trénovat dál a čekat další vítězství?

„Jsou i tací, kteří jsou schopni určitě porážku brát sportovně. Přestože ho osobně neznám a soudím jen z vystoupení v televizi, je jím třeba šéf zelených Liška.“

Jak politickou prohru nese Jiří Parobek, který se před volbami považoval už za premiéra?

„Zase soudím jen ze záběrů kamer a fotografů. Zdálo se mi že paní Paroubková uronila i slzu, je možné, že prohru strany nese hůře než její muž.“

A její muž?

„Jednání pana Paroubka bych spíše hodnotil jako uraženou ješitnost.“

Může se politická prohra odrazit i v osobním životě bývalých lídrů?

„Po téměř čtyřiceti letech praxe odmítám dělat závěry bez možnosti konkrétního člověka vyšetřit. Lidi jsou různí. Dovedu si ale představit, že některá z partnerek může politický krach partnera nést jako osobní prohru a může dojít i k rozkolu v partnerském vztahu.“

Jiří Paroubek: Bude ho živit manželka?

Ve vrcholné politice se Jiří Paroubek pohybuje už šest let. Vyzkoušel si funkce ministra i premiéra, poslední čtyři roky pak pracoval jako řadový poslanec. Za tu dobu si politikou vydělal přes sedm milionů. Pokud je pravdou to, co tvrdí, hodlá v roli řadového poslance pracovat i nadcházející čtyři roky. A ani v případě, že by nakonec změnil rozhodnutí a z politiky odešel, hlady neumře. Živit by ho klidně mohla i jeho manželka Petra (36). Ta totiž nedávno v rozhovoru uvedla, že vydělává více než její manžel, tedy přes 80 tisíc měsíčně. A tak tříčlennou rodinu bez problémů uživí. Jiří by se pak jako vzorný otec mohl starat o sedmiměsíční dcerku Margaritu a vynahradit jí tak dobu, kdy ji kvůli politické kariéře zanedbával.

Kliknutím zvětšete

ČSSD váhá, kam s Paroubkem a hledá jeho nástupce!

Král je mrtev, ať žije král. Sociální demokraté se jen těžce smiřují s faktem, že dlouholetý předseda Jiří Paroubek (57) složil funkci. Usilovně hledají, kdo by ho byl schopen plnohodnotně nahradit. Ve hře jsou zatím dva kandidáti: 1. místopředseda Bohuslav Sobotka a hejtman Michal Hašek. Palčivou otázkou ale zůstává, kam s Paroubkem?

On sám se vidí jako pouhý řadový poslanec. Strana si ale myslí, že by to pro něj byla nedůstojná pozice. Včera tak o svém dalším osudu jednal v Lidovém domě. Vlivní členové ČSSD se obávají, že s Paroubkovým odchodem přijde strana o řadu skalních příznivců. „Ztratili jsme vyhraněnou osobnost a silného lídra, je tu velké riziko, že nás to oslabí,“ varuje poslanec a hejtman David Rath.

Paroubek byl tváří sociální demokracie celé čtyři roky. Mnohými obdivován pro pracovitost a houževnatost. Mnohými kritizován za velkohubá prohlášení a agresivní styl politického jednání. Sám sebe sebevědomě označoval za nejlepšího politického řečníka v Česku. Nyní ale politické sny vystřídala krutá realita a místo křesla premiéra má spíše nakročeno do politického důchodu. Místo vítězství a účasti ve vládě zanechal straně neradostné dědictví. Gigantická předvolební kampaň za 400 milionů ČSSD finančně vysála. Nyní se musí socialisté připravit na hubenější časy. Čeká je utahování opasků. „Budeme muset snížit provozní výdaje. Jak rozsáhlé změny to budou, v tuto chvíli nedokážu říct. Ale šetřit se bude muset všude.,“ říká místopředseda Sobotka.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.