Seriál Aha! Jak bojovat s alergiemi... Jarní alergie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Seriál Aha! Jak bojovat s alergiemi... Jarní alergie!

Květiny a kvetoucí stromy jsou nejčastější příčinou alergie.
Květiny a kvetoucí stromy jsou nejčastější příčinou alergie. (Profimedia.cz, ara)

Kýchání, smrkání, pálení očí, škrábání v krku, ale i svědivý ekzém nebo průjmy – všechny tyto příznaky může mít alergie. V Česku se s ní potýká kolem 2 milionů lidí. Statistiky uvádějí, že jde o 20 % dospělých a dokonce o 25 % dětí. Jak s ní bojovat? Pomohou lékaři, zapomínat bychom ale neměli ani na alternativní medicínu.

Alergie se hlavně nesmí nikdy podceňovat, a to ani v případě, že jde jen o mírné pálení očí a rýmu. Může totiž celkový zdravotní stav pěkně zkomplikovat. „Alergická rýma by měla být považována za rizikový faktor pro vznik astmatu až ve 30 procentech případů. A naopak, dobře léčená alergická rýma může snižovat riziko astmatických obtíží až o 47 procent a potřebu hospitalizace v důsledku astmatu až o 61 procent,“ upozorňuje doc. MUDr. Vít Petrů, CSc. z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze.

Alternativní medicína? Proč ne!

Někdo se se svými obtížemi bez obav svěří do rukou lékaře – alergologa či imunologa – a pevně věří, že mu klasická medicína pomůže. Jiný s ní nemá příliš dobré zkušenosti, a proto hledá alternativy. Mnoho lidí se při astmatických a alergických projevech obrací na lékaře, kteří využívají k léčbě další, u nás méně tradiční postupy. Alternativní medicína má oproti klasické tu nevýhodu, že její výsledky nejsou ověřeny množstvím klinických studií. Nicméně jsou ověřeny mnohasetletou či tisíciletou tradicí.

Jak se léčit?

„Pokud člověk u sebe zaznamená jakékoli alergické reakce, měly by jeho kroky vést v první řadě ke specialistovi – nejlépe alergologovi. Ten různými testy a vyšetřeními určí druh a závažnost alergie a doporučí léčbu,“ uvádí doktorka Hana Šindelářová ze serveru www.bezalergie.cz. Není ale na škodu, když se člověk sám snaží se svou alergií »bojovat«. Například dechová cvičení při józe jsou výborným pomocníkem pro astmatika. Alternativní postupy nejsou sice vědecky ověřené, nicméně to neznamená, že by nemohly fungovat. „Můžete s jejich pomocí dostat pod kontrolu například stres, který má na zhoršení alergie či astmatu velký vliv. Pokud některý z alternativních směrů při léčbě alergie používáte nebo chcete vyzkoušet, řekněte o tom svému lékaři a poraďte se s ním, jak tyto alternativy do léčby správně zařadit,“ radí Šindelářová.

Z čeho vybírat?

Akupunktura

Několik tisíc let známá metoda, při které se dráždí akupunkturní aktivní body na těle, obvykle ocelovými jehlami. Pomáhá při senné rýmě i ekzému.

Fytoterapie

Léčba léčivými rostlinami. Používá se při očistě organismu, která vede k vyléčení nemocí souvisejících s alergií.

Léčivé minerály a stopové prvky

Alergie může být důsledkem nedostatku stopových prvků a minerálů v těle. Velmi často se pro léčbu používají mořské řasy.

Akupresura

Citlivé body, které se nacházejí na ušních boltcích či na ploskách nohou, jsou vhodným místem pro masáž, která může ovlivnit činnost orgánů, a tím i alergických potíží.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.