Sopka opět chrlí zkázu! Kvůli tomu prší a je zima! Česko opět pokryje prach! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sopka opět chrlí zkázu! Kvůli tomu prší a je zima! Česko opět pokryje prach!

Fotografie
Fotografie (internal)

Co je to za květen? Češi museli znovu vytáhnout zimní bundy a deštníky. Teploty se choulí okolo deseti stupňů přes den a výrazného zlepšení se nedočkáme celý týden. Může za to islandská sopka Eyjafjallajökull, která zase chrlí oblaka sopečného popele.

Jak je možné, že sopka způsobí déšť a zimu? Od mraku popílku a prachu se totiž odráží část slunečního svitu, který by nás jinak zahříval. „Když loni soptil vulkán na Aljašce, byl celý květen deštivý,“ připomíná meteoroložka Dagmar Honsová.

Strach mají i letecké společnosti. Svá letiště už uzavřela Itálie, omezení se dotklo i Portugalska a Španělska. Německo uzavřelo letiště v Mnichově. V Rakousku nepřijímá letiště v Innsbrucku, následovat by měly Salcburk a Linec a Vídeň. Mrak se ale blíží i k Česku a je možné, že bude třeba opět uzavřít letiště v Ruzyni. Eyjafjallajökull v dubnu na pět dní paralyzovala leteckou dopravu nad celou Evropou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.