Nový aukční rekord vyráží dech - Picasso prodán za 2,1 miliardy Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nový aukční rekord vyráží dech - Picasso prodán za 2,1 miliardy Kč!

»Nahá v sochařském ateliéru« – obraz za 2,1 miliardy Kč.
»Nahá v sochařském ateliéru« – obraz za 2,1 miliardy Kč. (EPA)

Úterní aukce obrazů v New Yorku se změnila v senzaci. V aukční síni Christie´s se vydražilo dílo španělského malíře Pabla Picassa za 2,1 miliardy korun. Jde o nejdražší aukční prodej uměleckého díla všech dob.

Obraz Pabla Picassa (1881 – 1973) »Nahá v sochařském ateliéru« po pouhých třech měsících vytlačil z prvního místa plastiku »Kráčející muž« od Alberta Giacomettiho (1901 až 1966), která se v londýnské aukční síni Sotheby‘s prodala za dvě miliardy korun. Vůbec nejdražším obrazem všech dob (nevydraženým v aukci) zůstává obraz s názvem No. 5 od Jacksona Pollocka (cena tři miliardy Kč).

Piccasovo plátno o rozměrech 1,5 x 1,2 m, kterému stála modelem jeho tehdejší milenka Marie-Thérese Walterová vytvořil v roce 1932. Vedle umělecké hodnoty zaujal i pikantní příběh mileneckého páru. Tehdy pětačtyřicetiletý Pablo začal s Mari-íThéresou žít v době, kdy jí bylo sedmnáct. Malíř byl v té době ženatý s ruskou balerínou Olgou Chochlovou. Osm let Picasso milenku tajil, vše prasklo roku 1935 , kdy ji přivedl do jiného stavu. Narodila se jim dcera María, což přimělo Olgu k odchodu. Přesto se nikdy nerozvedli – Picasso by manželce musel dát část majetku, což zásadně odmítal. Umělec po pár letech vyměnil Marii-Théresu za francouzskou fotografku Doru Maarovou. Ještě po letech s úsměvem vzpomínal, jak se o něj obě ženy popraly přímo v jeho ateliéru, kde právě maloval slavný obraz Guernica.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.