Polsko pohřbilo prezidenta! Vysílená Marta (29) na pohřbu maminky a tatínka: Přijela na poslední chvíli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Polsko pohřbilo prezidenta! Vysílená Marta (29) na pohřbu maminky a tatínka: Přijela na poslední chvíli!

Neděle 13.00, krakov - bazilika panny marie. Poslední »rodinné foto« Kaczyńských: rakve s ostatky Lecha (vlevo) a Marii (vpravo), v rohu smutně sedí prezidentův bratr Jaroslaw a dcera Marta, která původně na pohřeb neměla v plánu jít.
Neděle 13.00, krakov - bazilika panny marie. Poslední »rodinné foto« Kaczyńských: rakve s ostatky Lecha (vlevo) a Marii (vpravo), v rohu smutně sedí prezidentův bratr Jaroslaw a dcera Marta, která původně na pohřeb neměla v plánu jít. (EPA, ČTK/Michal Kamaryt, Jaroslav Ožana, ČTK/AP, Foto ČTK/Stanislav Peška, Alik Keplicz, Profimedia.cz )

Včera v Polsku skončil oficiální osmidenní státní smutek, který zahalil celý stát po tragické nehodě prezidentského letadla u ruského Smolenska. Zemřelý prezidentský pár, Lech a Maria Kaczyńští už totiž byli uloženi k věčnému odpočinku do královské krypty na hradě Wawel. Na 96 obětí, mezi nimiž byli kromě Kaczyńských další významní politici, příbuzní obětí katyňského masakru a veškerý personál letadla, ale Poláci jen tak nezapomenou.

Desítky tisíc lidí včera truchlily v ulicích polské královské metropole, slzy v očích, vlajky, svíčky a transparenty s fotografiemi zesnulého prezidenta připomínaly atmosféru sobotního pietního aktu, při kterém se s Kaczyńskými v sobotu rozloučilo hlavní město Polska Varšava. Tam měla v úmyslu dát poslední sbohem rodičům i jejich dcera Marta (29). Včera ráno vyprovodila rakve s jejich těly na varšavské letiště, odkud byly dopraveny dál do Krakova. V sobotu jí nikdo její rozhodnutí nejet na pohřeb nevyčítal. Její křehká postava zahalená v černé a uplakaný obličej byly v posledních dnech symbolem smutku a truchlení po tragicky zesnulých… Na zádušní mši v krakovské bazilice Panny Marie ani uložení těl do sarkofágu na Wawelu se už Marta podívat neměla, nakonec ale do Krakova přijela podpořit svého strýce a dvojče svého tatínka, Jaroslawa (60). Tomu se stejně jako jí zhroutil svět a se skelnýma očima z přední řady kostela pozoroval bohoslužbu věnovanou jeho bratrovi. Na obřadu tak chyběla jen Lechova maminka Jadwiga (83), které kvůli vážnému zdravotnímu stavu o smrti syna neřekli.

Neděle 7.30, Varšava - letiště. Marta vyprovází ostatky rodičů na letadlodo Krakova...

...jedinou oporou je jí manžel Marcin.

Neděle 10.30, Krakov. Na hlavním náměstí jsou desítky tisíc lidí.

Neděle 11.00, Krakov. Zoufalý muž se opírá o polskou vlajku. Jedna z mnoha emotivních scén včerejška...

Neděle 16.45, Krakov. Marta s dcerou, manželem a strýcem Jaroslawem (vpravo) vyprovázejí ostatky na hrad Wawel.

Neděle 17.30 Krakov – Wawel. Do tohoto sarkofágu byli Maria a Lech uloženi k odpočinku. 

V krakovské katedrále truchlili i Livia a Václav Klausovi.

Kliknutím zvětšete

Frajer Medveděv: Na pohřeb PŘILETĚL! Klaus se obul do politiků, co účast zrušili!

Zatímco desítky státníků zrušily svoji cestu na pohřeb v Krakově, ruský prezident Dmitrij Medveděv (44) o tom nechtěl ani slyšet! „Ruský lid je v tento den s polským národem,“ řekl před týdnem, kdy k tragédii prezidentského letounu došlo právě v ruském Smolensku. A myslel to vážně! Nejenže pohřeb stihl, dokonce na něj navzdory všem rizikům přiletěl letadlem.

Prezident Václav Klaus (68), který do Krakova přijel vlakem a autem, se včera neváhal obout do politikůabsentérů. „Chápu, že to nezvládne někdo z Kanady, USA anebo Austrálie. Ale že nepřijedou někteří Evropané, že nepřijede nikdo z Bruselu, to se mi zdá neomluvitelné. A vypovídá to něco o těch vznešených frázích o evropské jednotě,“ rozčiloval se. Podívejte se s Aha!, kteří politici našli způsob jak se rozloučit s polským prezidentským párem, a kteří byli nuceni svoji cestu zrušit.

Prezident Medveděv přiletěl do Krakova a uctil památku zemřelých zapálením svíce na náměstí.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

 

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.