Islandský vulkán chrlí popel - Kvůli sopce se ruší lety do Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Islandský vulkán chrlí popel - Kvůli sopce se ruší lety do Česka!

Islandská sopka je »nepokojná« už od 21. března, ale ve středu prudce zvýšila aktivitu.
Islandská sopka je »nepokojná« už od 21. března, ale ve středu prudce zvýšila aktivitu. (ČTK)

Islandský vulkán v ledovci Eyjafjallajökull začal soptit a chrlí popel a dým. Temný oblak se šíří nad západní Evropou a míří do Česka! Pokud k nám dorazí, problémy budou mít zejména astmatici. Jenže mohlo by to taky znamenat, že se u nás radikálně změní počasí a celý květen proprší!

Včera byla kvůli vulkánovému mraku uzavřena britská, švédská, dánská, norská, belgická i nizozemská letiště, posléze též Berlín a Hamburk a také vzdušný prostor severního Polska. Provoz částečně omezili i Francouzi a Irové. Dotklo se to samozřejmě letů do Česka. Např. z Osla, Londýna, Manchesteru či Bruselu se na Ruzyni vůbec nelétá. Zrušena byla přibližně čtvrtina letů v Evropě! Stav potrvá nejspíš dalších 48 hodin. Do problémů se dostali i politici, kteří se chystají na pohřeb polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Visí i otazník nad příletem prezidenta USA Baracka Obamy!

Podle Dagmar Honsové z Meteopressu je pravděpodobné, že prach a popel ze sopky zkomplikují povětrnostní podmínky přímo v Česku. Řízení letového provozu je v případě, že mrak nad území ČR dorazí, připraveno uzavřít i náš vzdušný prostor. Řidiči mohou zaznamenat horší viditelnost, popílek navíc může zanášet mechaniku aut. Astmatikům se bude hůře dýchat. Na prachových částicích, které při západu slunce zabarví oblohu sytě rudou, se navíc mohou vytvářet dešťové kapky. „Když se loni probudila sopka na americké Aljašce, celý květen byl deštivý,“ říká Dagmar Honsová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.