Jen tolik chybělo do přistání - Pár metrů, a všichni mohli žít... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jen tolik chybělo do přistání - Pár metrů, a všichni mohli žít...

Až letecký záběr odhalil, jak blízko cíle skončil let vládního stroje Tu-154.
Až letecký záběr odhalil, jak blízko cíle skončil let vládního stroje Tu-154. (ČTK)

Nejnovější letecký snímek místa katastrofy dokládá, jak blízko k cíli bylo letadlo, v němž v sobotu u ruského Smolenska zahynul Lech Kaczyński (†60) s manželkou a dalších 94 lidí. Trosky stroje zůstaly ležet jen několik desítek metrů od areálu letiště, na kterém se polský pilot čtyřikrát marně pokoušel přistát.

Ještě drastičtější pohled se ale naskýtá ruským vyšetřovatelům. Vedle zbytků lidských těl se válejí tisíce kusů kovu, kabelů a plastu. Silný vítr je rozptýlil do širokého okolí. Vyšetřovatelé si musejí dávat pozor na každý krok. Je třeba vše zdokumentovat. Zbytky oděvů, boty a další osobní věci by mohly sloužit k identifikaci obětí, proto jsou pečlivě baleny do igelitových pytlů. Později budou předány rodinám mrtvých. Doposud se podařilo identifikovat 64 z 96 obětí. Včera bylo nalezeno 12 fragmentů těl a také 7 pistolí členů prezidentovy ochranky. Podle ruského serveru Gazeta.ru dva lidé vůbec nebyli na seznamu cestujících. Nejtěžší kusy letadla zvedají jeřáby. Pracuje se na tři směny ve dne v noci. Aby se těžké stroje dostaly na místo, musela být vybudována provizorní silnice.

Z letadla zbyly 4 velké části trupu. Dochovala se i část kokpitu, samozřejmě bez skla. Některé části trupu letadla jsou ale hluboko v bahně. Na místech, kde zřejmě původně seděli cestující, zejí díry. Podle nejnovějších informací nese plnou vinu za pád letadla pilot. Ruský expert, který se zabýval zkoumáním příčin nehody polského Tupolevu Tu154, došel k závěru, že pilot mohl pádu letadla do poslední chvíle zabránit. Podle něj neměl pilot současně zatáčet a stoupat. Kdyby zapnul přídavné spalování, stoupal by přímo a vyhnul by se střetu se zemí. Záznamy z černých skříněk potvrdily, že motory byly v pořádku, takže bylo možné přistát. To dokládá i skutečnost, že letadlo ve vzduchu nehořelo, vzňalo se až po dopadu...

AKTUÁLNĚ Z POLSKA
  • Kaczyński bude prvním polským prezidentem pohřbeným v kryptě katedrály na hradě Wawel v Krakově. Včera proti tomu přímo před Wawelem protestovalo 300 lidí. Protestní petici už podepsalo deset tisíc Poláků. V kryptách jsou uloženy vedle králů i ostatky obnovitele polské státnosti po roce 1918 maršála Józefa Pilsudského. Právě jeho krypta se stane místem posledního odpočinku Kaczyńských. 
  • Prezidentské volby v Polsku by se měly uskutečnit 13. června. 
  • Klidně i celou noc tráví Poláci ve frontě, aby se mohli naposledy poklonit prezidentovi. Zájemců jsou tisíce, a tak se musí trpělivě čekat v průměru 8 až 10 hodin. Státní smutek za oběti, který trvá od minulé soboty, byl prodloužen až do nedělní půlnoci. Původně měl skončit v pátek. Oficiální smuteční obřad se uskuteční v sobotu v poledne v centru Varšavy. Lech a Maria Kaczyńští pak mají být pohřbeni v neděli ve 14 hodin na krakovském hradě Wawel. Čeká se účast státníků z celého světa, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.