Zesnulý polský prezident se vrátil domů! Celé Polsko se nyní ptá pilota: Proboha, synku, co jsi to udělal? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zesnulý polský prezident se vrátil domů! Celé Polsko se nyní ptá pilota: Proboha, synku, co jsi to udělal?

Jaroslaw Kaczyński se modlí u rakve svého bratra.
Jaroslaw Kaczyński se modlí u rakve svého bratra. (ČTK/AP, EPA, ara)

Neděle nebyla pro Poláky svátkem, ale dnem bolesti a smutku. Otřes po leteckém neštěstí, při kterém v sobotu ráno u ruského Smolenska zahynul prezident Lech Kaczyński (†60) a výkvět polské politické scény, je stále příliš silný. A lidé nedokážou pochopit, jak mohl pilot Arkadiusz Protasiuk tolik riskovat a nakonec i zavinit celonárodní tragédii.

Právě na kapitána letectva od vládní letky se upřela pozornost všech. Letečtí experti už včera předběžně vyloučili, že by neštěstí, při kterém zahynulo 96 osob, zavinila technická závada. „Proč jsi se znovu a znovu pokoušel o přistání v mlze, když se ti to opakovaně nedařilo?“ ptají se zesnulého pilota. Buď riskoval Protasiuk životy cestujících o své vůli jako velitel letadla, anebo se k tomu nechal donutit do Katyně spěchající delegací. V obou případech šlo ale o chybu, která skončila tragédií. Pokud černé skříňky nedokážou, že jednal pod nátlakem, stane se Protasiuk jediným viníkem nejhorší katastrofy polského letectví. Současně se ozvala silná kritika systému vládních letů a přišla od armády, která během tragédie ztratila celé své velení. Bývalý velitel pozemních sil Waldemar Skrzypczak v sobotu večer v polském rozhlase připomněl, že se nikdo nepoučil z osudné chyby, která se stala před dvěma lety. Tehdy při havárii vrtulníku CASA zahynulo skoro celé velení vzdušných sil. „Není možné, aby tolik osob důležitých pro stát letělo jedním letadlem,“ řekl Skrzypczak, který odsoudil, že si vláda nebyla schopna pořídit modernější stroje.

Na místě nehody zajišťuje stopy na 800 odborníků a záchranářů. Těla obětí byla vrtulníky převezena do Moskvy k identifikaci, která už byla úspěšná u více než 20 osob. Několik jich bylo poznáno podle oděvu nebo osobních dokladů, ale těla byla tak spálená, že bude třeba udělat i testy DNA.

Děsivě zní Polákům zpráva listu Rzeczpospolita, že na palubě speciálu měl být i prezidentův bratr Jaroslaw. Vzhledem ke zdravotním obtížím ale účast zrušil a nahradil ho poslanec Przemyslaw Gosiewski.

Tělo Lecha Kaczyńského bylo včera po 15. hodině dopraveno leteckým speciálem do Varšavy. Letadlo doprovázely stíhačky MiG29. Po složení holdu čestnou rotou polské armády bylo tělo hlavy státu převezeno do kaple prezidentského paláce. Převozu přihlížely ve varšavských ulicích statisíce dojatých lidí.

Tělo zesnulého prezidenta je nakládáno do letadla na letišti ve Smolensku.

Příslušníci čestné stráže přinášejí rakev na plochu letiště.

Poslední pocta armády na letišti ve Varšavě.

Na Jaroslawu Kaczyńském bylo vidět utrpení ze ztráty bratra.

Pilot vládního speciálu Arkadiusz Protasiuk. Právě jeho chyba podle dosavadních zjištění stála život prezidenta, jeho ženu a dalších 93 lidí.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

I po 70 letech rozděluje Katyň Poláky a Rusy

Masové hroby polských důstojníků v Katyňském lese západně od ruského Smolenska představují ránu, která se nikdy nezahojila. Vražda tisíců vojáků je dodnes zdrojem nedůvěry mezi Poláky a Rusy, kterou nedokázalo překlenout ani přiznání se Moskvy ke zločinu. Po sobotním ránu si Poláci navíc Katyň spojují i se smrtí prezidenta Kaczyńského a dalších představitelů své země. Co se ale vlastně v Katyni před 70 lety stalo?

Paktem o neútočení ze srpna 1939 si diktátoři Hitler a Stalin rozdělili Polsko. To bylo v září 1939 rychle poraženo v první velké operaci druhé světové války. Sovětský svaz obsadil východ země a vzal do zajetí tisíce ustupujících polských vojáků. Ti byli zprvu internováni, ale už počátkem roku 1940 rozhodl Stalin o jejich likvidaci. V táborech tajné policie NKVD bylo povražděno celkem 22 000 Poláků, ale nejznámějším místem poprav se stal Katyňský les, kde byly postříleny 4000 polských důstojníků. Oběti byly popravovány vestoje výstřelem z pistole do týla a někteří byli probodnuti bajonetem užívaným výhradně Rudou armádou, což později ukázalo na pachatele.

Důvodem prý byla Stalinova touha po odplatě za porážku Rudé armády v roce 1920, kdy Poláci zabránili postupu bolševiků na západ. Mrtvoly byly zakopány, aby se o nich svět nedozvěděl. O rok později napadl Hitler Sovětský svaz a v roce 1943 objevili hroby němečtí vojáci. Němci nález zveřejnili, ale Moskva označila zprávu za propagandu a z vraždy obvinila právě Němce. Až 13. dubna 1990 se sovětské vedení k činu přiznalo.

Odkrývání masových hrobů v lese u Katyně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.