Obama prchl z Prahy - Promiňte, musím letět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Obama prchl z Prahy - Promiňte, musím letět!

 (Aha! – Alexandr Malachovský, Repro tn.cz, ČTK – Michal Kamaryt, Josef Rabara, EPA)

Americký prezident Barack Obama (48) si dal ve čtvrtek v Praze »spicha« s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem (44), aby podepsali protijadernou smlouvu Start. Obama si pak na rozdíl od ruského protějšku pobyt prodloužil o jeden den, aby se ještě jednou mohl sejít s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Janem Fischerem. Dlouho se ale nezdržel.

Včerejší ranní schůzka, kde se probírala možnost americké zakázky na rozšíření elektrárny Temelín a česká účast v Afghánistánu, trvala jen dvacet minut. Pak Obama nasedl do limuzíny Cadillac One a krátce po půl jedenácté se už jeho letadlo Air Force One odlepilo od země. Je možné, že se prezident po téměř dvoudenní návštěvě bál o svoji bezpečnost? Podle informací Aha! byla totiž letošní opatření ještě přísnější než při loňské Obamově návštěvě. A to tentokrát neměl veřejný proslov!

Jen na ochranu muselo Česko vynaložit 50 milionů korun a omezit provoz četnými uzávěrami. Vše navíc bylo pod dohledem téměř pěti tisíc policistů. Kdokoliv se chtěl jen přiblížit k Obamově delegaci, byl legitimován a prošacován. Z věží Hradu i letiště pak agenti monitorovali davy. Ani to ale nezabránilo incidentu, který se odehrál včera kolem deváté hodiny. Před hotelem Hilton, kde byl Obama ubytován, se totiž objevila podezřelá taška, kterou policejní experti zkoumali pro podezření na bombu. Nakonec se naštěstí zjistilo, že si černou kabelu někdo jen odložil…

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Havel: Smlouva je nanic!

Exprezidentu Václavu Havlovi se nesplnilo přání setkat se osobně s Obamou. Komentoval proto podpis smlouvy Start, která omezuje povolený jaderný arzenál Ruska a Spojených států, zpovzdálí. A na to, že patří mezi příznivce Obamovy zahraniční politiky, si ji vzal pěkně na mušku. Dva podpisy na papíře prý zeměkouli nezachrání, protože i po snížení počtu jaderných hlavic »stejně může vyletět do povětří«! „Nicméně, je to cesta dobrým směrem,“ mírnil raději Havel atmosféru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.