Tohle je tvář ZOO: Dámy seznamte se, sexuální mašina želvák Eberhard | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Tohle je tvář ZOO: Dámy seznamte se, sexuální mašina želvák Eberhard

I v padesáti si Eberhard umí užívat života naplno.
I v padesáti si Eberhard umí užívat života naplno.  (Karel Kopáč, Saša Vetkovská)

Každá kosmetická či oděvní firma má svou tvář, která ji prodává. I pražské ZOO chce přitáhnout návštěvníky nějakou osobností. Letos si pro tento účel zvolili samce želvy sloní Eberharda. A mají k tomu dost důvodů.

Jeho tvář se na vás bude smát z billboardů, triček i hrnků. Má 50 let a váží 240 kilo.

„Eberhard je mým miláčkem. Je to neuvěřitelný mazlíček. Je úžasný,“ říká o něm ředitel zoo Miroslav Bobek. Přiznává, že jako zoolog bral želvy jako zvířata, která jsou vnímáním mimo naše měřítka. „U Eberharda jsem byl poprvé svědkem, že s nimi i člověk může komunikovat. To mě fascinovalo natolik, že jsem se do velkých želv zamiloval,“ objasnil svou novou lásku Bobek.

Kliknutím zvětšete

Eberhard, navzdory své více než dvoumetrákové hmotnosti sní jen půl kila sena denně a k tomu dvakrát týdně jednu hlávku čínského zelí. Jablko je jen odměna za výkon při výcviku. Na snímku jej krmí šéf oddělení plazů Petr Velenský.

Eberhard je klidná síla, charakterizuje jeho povahu šéf oddělení plazů Petr Velenský. „Želvy jsou osobnosti a mají různé povahy stejně jako lidé. Eberhard je příjemný, přátelský a nekonfliktní,“ chválí želváka Velenský.

Naopak i sám ředitel padl želvám do oka. Dominantní samec želvy obří Toro, který nemá rád některé chlapy, ho zatím neprohnal. „Vtipu, jak želvičky udělají frnk, frnk, se tu nesmějeme,“ říká Velenský. „Toro se jednou svižně rozběhl za kolegou, který mu není sympatický. Včas neotevřel dvířka do druhého výběhu, v kvapu upadl a Toro se po něm se svými 200 kily prošel,“ vzpomíná Velenský. Podle něj není želva živý kámen, který jen leží a občas se nají, jak si mnozí lidé myslí. „Jsou to bytosti velmi košaté, mají překvapivě rozvinuté duševní schopnosti, vnímají a reagují. Jsou cílevědomé,“ dodává chovatel.

Co možná o velkých želvách nevíte...

  • Když je želvě 50 let, u člověka by to bylo asi 30. Mohou žít 150 až 200 let, přesto nestárnou. I ve 150 jsou stále sexuálně aktivní a ve stejné formě jako před 100 lety.
  • Želvy nejsou pomalé. Běžně se pohybují rychlostí v průměru 3 km/h.
  • Nejsou ani líné. V přírodě dokáží z nocoviště za potravou ujít 1,5 km a večer se vracejí zpět.

Nenechte si ujít! Zítra přineseme fotoreportáž ze zvířecího sexu želváka Eberharda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.