Mistr Václav Frič: 30 ústřic za 3 a půl minuty!

Nejlepší kuchaři bojovali včera na Staroměstském náměstí v Praze o titul mistra v otevírání ústřic. Třicet měkkýšů otevřel nejrychleji Václav Frič z Pražského kulinářského institutu. Poradil si s nimi za tři minuty a dvacet devět sekund.
Šestinásobný mistr republiky Václav Frič bude Česko reprezentovat na světovém šampionátu. Mistrovství se bude konat v září v západoirském přístavním městě Galway. „Letos to měli účastníci mistrovství oproti předchozím ročníkům těžší. Namísto dvou desítek ústřic jich museli otevřít třicet. Nebyly to ty dosud obvyklé japonské, ale mnohem menší druh, s nímž se pracuje právě v Irsku,“ vysvětlil jeden z pořadatelů Roman Vaněk. Na druhém místě skončil Tomáš Hladík z pražské restaurace Ambiente Brasileiro, třetí Zdeněk Steininger z karlovarského Grandhotelu Pupp. Nejlevnější ústřice lze v tuzemských obchodech pořídit i pod 20 korun. Zhruba 80 procent se jich dováží z Francie, zbytek z Nizozemska.
Soutěžícím včera dávaly ústřice pořádně zabrat.