Záhadná ŽENA X! Vědci tvrdí, že objevili nový lidský druh | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Záhadná ŽENA X! Vědci tvrdí, že objevili nový lidský druh

 (Naturmuseum Senckenberg, ara)

Malíček z ruky staré až 48 000 let způsobil neuvěřitelné pozdvižení. Podle výsledků dvouletého bádání vědců nepatří totiž neandrtálci, ani předchůdci dnešního člověka homo sapiens, kteří tehdy obývali naši planetu! Patří ženě, která žila a zemřela v jeskyni v divoké přírodě ruského pohoří Altaj a její DNA je zcela odlišná od obou známých druhů. Výsledek je jasný: vědci objevili zcela nový lidský druh!

Jelikož byla žena zcela odlišná, může její DNA vnést světlo do vývoje lidí za miliony let. Nález malíčku v takzvané Děnisově jeskyni přitom před dvěma lety nikoho nenadchl. Přesto byl odeslán do Berlína na podrobnější zkoumání. Profesor Svant Pääbo z Ústavu Maxe Plancka a jeho tým přečetli DNA celkem 156x a zjistili 385 rozdílů v porovnání s DNA dnešních lidí. Druh, ze kterého »Žena X«, jak ji nazvali, pocházela, se oddělil od toho našeho už před milionem let. „Je to neuvěřitelné,“ říká profesor Pääbo. Otázkou zůstává, jak spolu jednotlivé druhy vycházely. Všichni naši předci museli nutně žít vedle sebe. Někdy v dobrém, ale zcela určitě se i zabíjeli, což byla otázka přežití v dobách, kdy byl nedostatek potravy. Skončila tak i neznámá z Děnisovy jeskyně? To se už asi nikdy nedozvíme.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.