Nejnovější průzkum - Nejvíce utratíme za bydlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejnovější průzkum - Nejvíce utratíme za bydlení

Průměrná česká rodina utratí více peněz za bydlení než za potraviny.
Průměrná česká rodina utratí více peněz za bydlení než za potraviny. (– Profimedia.cz, ara)

Ekonomická krize výrazně poznamenala rodinné rozpočty. Nejvíce peněz odčerpají výdaje na bydlení, vodu a energie. Na jednoho člena rodiny vychází v průměru částka 2210 korun. U čtyřčlenné rodiny to představuje 8840 korun měsíčně. V předešlých letech přitom nejvyšší výdaje byly za potraviny a nealkoholické nápoje. Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnil Český statistický úřad.

Na čem tedy donutila krize Čechy nejvýrazněji šetřit? „Více se kupují levnější věci, patrné je to především u potravin,“ potvrzuje analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Češi také oželeli návštěvy restaurací a raději se stravují doma. Další změny jsou patrné i při nákupu rodinných dovolených. Upřednostňují se tuzemské zájezdy na úkor těch exotických.

Dopad krize je znát i při pohledu na jednotlivé skupiny obyvatelstva. „Výdaje výrazně poklesly u rodin s dětmi a minimálními příjmy a také u samostatně výdělečně činných a nezaměstnaných. Naopak stále zaměstnaných se krize z pohledu jejich reálných výdajů výrazněji nedotkla,“ říká analytik Komerční banky Jiří Škop.

Podle zveřejněných údajů čisté peněžní příjmy činily u domácností v průměru 12 182 korun, výdaje pak 10 940 korun na osobu na měsíc. Navíc výběry úspor domácností v průměru převyšovaly vklady o 824 korun.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.