Potvrzeno! Průměrná mzda 23 598 Kč hrubého měsíčně? Ani náhodou! Velký přehled, kolik opravdu berete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Potvrzeno! Průměrná mzda 23 598 Kč hrubého měsíčně? Ani náhodou! Velký přehled, kolik opravdu berete!

Statistiky nám namlouvaly, že máme napěchované peněženky,…
Statistiky nám namlouvaly, že máme napěchované peněženky,… (Aha! – Martin Pekárek)

Minulý týden zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) výši průměrné mzdy za rok 2009 každý prý bereme průměrně 23 598 Kč hrubého měsíčně! Jenže, jak deník Aha! vzápětí uveřejnil, skutečnost je zcela jiná! Na průměrnou mzdu většina Čechů nedosáhne! A včera přišlo potvrzení!

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo statistiku, ze které jasně vyplývá, že zprávy z poslední doby o tom, jak platy rostly, byly jednou velkou lží! Podle ministerstva se totiž v posledním čtvrtletí roku 2009 meziročně snížily téměř o procento, takže jsme brali jen 21 715 Kč hrubého… Podívejte se sami, kolik lidé loni doopravdy brali ve vašem oboru či kraji.

Jak si s námi pohrála čísla: Medián versus průměr

Rozdíl mezi dvěma statistikami (ČSÚ a ministerstva) je způsoben krizí. Propuštěni byli hlavně lidé s nižšími příjmy, a tak díky vysokým platům manažerů čísla vypadala »lépe«. Statistika ministerstva se navíc na rozdíl od ČSÚ spíše než průměrem řídí tzv. mediánem. Tento postup bere v potaz jen střední hodnoty, a není tak ovlivněn extrémně vysokými nebo nízkými platy. Berouli tedy miliony lidí kolem dvaceti tisíc měsíčně a pár tisíc vyvolených třeba čtyřikrát více, není výše platu vyvolených zohledněna. Medián je tak zároveň podstatně nižší než průměr. „Daleko více odpovídá skutečným příjmům jednotlivých lidí,“ tvrdí Petr Dufek z ČSOB.

… my místo toho počítali drobné!

Kdo bere nejvíce?

Kliknutím zvětšete

Velké srovnání: 50 povolání, kolik vydělávají?

Kliknutím zvětšete

Kolik lidí má vlastně průměrný plat?

Kliknutím zvětšete

Rovnost pohlaví? Na pracovním trhu ne!

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.