Ze světa zvířat: Takhle zívají lvi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ze světa zvířat: Takhle zívají lvi!

Fotografie
Fotografie (internal)

V africké džungli nezasněží a nezasněží! A tento lví páreček by si tak rád ve studené bílé peřině zadováděl! Místo toho mají celoročně vedro jako v pekle. Znuděným šelmám tedy nezbývá než řádícím medvědům, pandám a lachtanům tiše závidět.

..

Kliknutím zvětšete

Mají mléčné zuby

Věděli jste, že i lvíčata mají mléčné zuby? V devíti měsících se šelmám chrup kompletně obmění. V dospělosti pak má lev 30 ostře nabroušených zubů.

Špičáky jsou na lov

Díky špičákům lev dokáže zachytit kořist a strhnout ji k zemi. A pak jí prokousnout hrdlo nebo páteř. Řezáky slouží k narušení kůže oběti. Trháky pak dílo dokonají – s jejich pomocí lev odděluje kusy masa a žere je.

Zajíc jako zákusek

Lvi obvykle vyrážejí na lov v noci nebo za úsvitu. Jejich nejčastnějším úlovkem jsou hlavně antilopy, buvoli, pakoně či zebry, ale nepohrdnou ani »jednohubkou«, jakou jsou pro ně zajíci nebo ptáci.

Skutečný příběh lidožrouta!

Vzpomínáte na film Lovci lvů s Valem Kilmerem a Michaelem Douglasem? Vypráví skutečný příběh. V devadesátých letech 19. století se v oblasti Tsavo v Keni stavěla železnice. Jenže dělníky si vyhlédli dva lidožraví lvi. Během devíti měsíců zabili až 135 lidí. Nakonec byli zastřeleni, ve filmu se tohoto úkolu zhostil právě Kilmer s Douglasem. Pozůstatky lvích zabijáků se staly cílem zájmu vědců. A ti přišli podle časopisu New Scientist na to, že jeden ze lvů byl agresivnější – snědl třikrát víc lidí než ten druhý. A důvod lidožroutství? Savana tehdy zarůstala lesem, ubývala přirozená kořist lvů, a smečky se proto stěhovaly jinam. Dva lvi ale změnili jídelníček...

Michael Douglas (vlevo) ve filmu Lovci lvů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.