Sníh a mráz zase řádily v Česku - Takové zimy nás čekají dalších 30 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sníh a mráz zase řádily v Česku - Takové zimy nás čekají dalších 30 let!

Zatímco řidiči mají ve sněhu veké problémy...
Zatímco řidiči mají ve sněhu veké problémy... (pro Aha! – HZS Náchod, HZS Zlínského kraje, ČTK)

Sníh včera zase zasypal Česko. Sotva jsme si oddechli po náporu sněhu, už se na nás valí další! Až čtvrt metru ho připadlo v Jihočeském a Plzeňském kraji. Kolabovala doprava, na silnicích se bouralo, nejezdily vlaky a lidé zase umírali. A pozor! Podle meteorologů nás podobně tuhé a dlouhé zimy čekají příštích 30 let.

Trvalé sněžení během včerejška přineslo nejvíce nového sněhu do Jihočeského a Plzeňského kraje, kde místy napadlo až čtvrt metru sněhu a bílá pokrývka se podepsala na problémech na dálnici D5. Tam havarovalo nejméně dvacet aut. Kritická byla také situace v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde silničáři kvůli návějím na některých cestách vyhlásili kalamitní stav. Během dne se navíc sněžení přesunulo na Moravu a do Slezska.

Kliknutím zvětšete
Vědci: Mrazy, chumelenice a povodně!

Vědci očekávají v následujících třiceti letech chladnější zimy, kdy teploty klesnou hluboko pod bod mrazu, a také časté povodně. Klima na Zemi totiž neovlivňuje pouze činnost člověka, ale hlavně cyklické jevy v atmosféře způsobené prouděním a změnami teploty vody v oceánech. Ty by mohly podle geologa Václava Cílka z Akademie věd stát za letošní studenou zimou. „Za dvacet až třicet let nastane opačná změna, počasí se výrazně oteplí,“ řekl Cílek.

Sněžit bude i dál

Podobné počasí vydrží i v dalších dnech. „Až do konce února bude podle dlouhodobé předpovědi zataženo nízkou oblačností a čekají nás i sněhové přeháňky. Po ránu také mrznoucí mlhy. Oteplí se v prvním březnovém týdnu, kdy čekáme ubývání oblačnosti a oteplení na až 10 stupňů,“ potvrdila Dagmar Honsová z Meteopressu.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.