Jak správně topit a větrat? Takhle ušetříte 4757 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak správně topit a větrat? Takhle ušetříte 4757 Kč!

Ilustrační foto
Ilustrační foto

S novým rokem přišlo i nové »utahování« opasků. A zdaleka nejde jen o zdražování! Pořádnou porci peněz nám z kapes totiž dokáže vytáhnout i současné mrazivé počasí. Víte třeba, jak v zimě správně topit, větrat a zacházet s energiemi včetně elektřiny? Aha! přináší rady, jak na energiích ušetřit minimálně 4757 korun ročně.

Mikrovlnná trouba
Na ohřívání pokrmů je mikrovlnka vhodnější než sporák, kde se musí nahřát nejdříve hrnec, až pak teprve jídlo. Důležité je zvolit správnou dobu ohřevu. Při zbytečně dlouhém ohřívání spotřebujete až o 15 % více energie.
Ušetříte: 102 Kč/rok

Kombinovaná chladnička
Umístěte ji ideálně na suchém, chladnějším a dobře větraném místě. V chladničce by mělo být nejlépe +5 °C a v mrazáku -18 °C. Teplota nižší o 2 °C zvýší spotřebu o 15 %. Pravidelně lednici odmrazujte, námraza zvyšuje spotřebu energie až o 75 %.
Ušetříte: 221 Kč/rok

Myčka nádobí
Ruční mytí nádobí spotřebuje cca 30 l vody. Úsporné myčce stačí polovina. Moderní myčky při mytí nádobí také dokážou ušetřit 35 až 60 % elektřiny.
Ušetříte: 174 Kč/rok

Kombinovaný elektrický sporák
Přizpůsobte velikost hrnce velikosti varné plochy. Vařte s pokličkou. Hrnec by také měl mít rovné dno. Hrnce s vypouklým dnem zvyšují spotřebu energie o 30 %. Sporák vypněte před dovařením pokrmu a využijte tak zbytkové teploty.
Ušetříte: 727 Kč/ rok

Osvětlení
Základem jsou úsporné žárovky. Pokud jde o větší místnost či konkrétní nasvícení například zrcadla, pořiďte jich klidně i více. I tak uspoříte až 80 % energie. Navíc úsporné žárovky vydrží svítit o 5000 hodin déle než klasické.
Ušetříte: 1801 Kč

Pračka
Pouhým snížením teploty praní z 90 °C na 60 °C se sníží spotřeba elektřiny o 25 %. Vynechávejte speciální programy, které jsou také žrouty »energie« a perte vždy naplněnou pračku.
Ušetříte: 151 Kč/rok

Televizor, CD a DVD přehrávač
Pohotovostní, tzv. stand-by režim umožňuje zapnutí přístroje dálkovým ovladačem a jeho spotřeba je zdánlivě zanedbatelná. Ale když se sečte spotřeba z televize, počítače, CD, DVD a minivěží, vyjde to na 1502 korun za rok. Proto raději přístroje úplně vypněte (např. přímo tlačítkem na TV).
Ušetříte: 710 Kč/rok

Počítač
Stejně jako u televizoru dělá tzv. režim spaní »neplechu« také u počítačů. I když přístroj není používán, spotřebovává energii. U notebooků se doporučuje nejen úplně vypnout, ale rovnou je vytáhnout ze zásuvky.
Ušetříte: 871 Kč/rok

Větrání
Vyvarujte se stálého větrání. Úspornější je větrat intenzivně po dobu pěti minut s oknem otevřeným dokořán. A nebo na chvíli otevřít protilehlá okna. Nesprávné větrání spotřebuje až 15 % energie na vytápění.

Topení
Důležité je nestavět před radiátor předměty, které by zabraňovaly průchodu tepla – například gauč. Záclony ani závěsy by přes něj neměly přesahovat.

Poznámka: Propočet úspor do korunky provedli odborníci na energetiku. Výše úspory se samozřejmě může lehce lišit případ od případu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.