4 příběhy, které vás nejvíc zasáhly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

4 příběhy, které vás nejvíc zasáhly!

Stanislav Duben se po úrazu soustředil hlavně na rodinu a milovaný fotbal.
Stanislav Duben se po úrazu soustředil hlavně na rodinu a milovaný fotbal. (Aha! – jaroslav Benda, ara)

Mezi nejsilnější příběhy, které v posledních měsících nejvíce zaujaly čtenáře Nedělního Aha!, patří následující čtyři lidské osudy. Zajímalo nás, jak si jejich hlavní hrdinové vedou právě na začátku roku 2010 a jak strávili uplynulé sváteční dny.

První Vánoce bez Vandy (†10): Zdobení stromečku jsme proplakali!

Půl roku každodenního utrpení a bolesti prožívají rodiče malé Vandy Myslikovjanové (†10), kterou loni v červnu zabil opilý řidič nedaleko Davle. Zatímco pro většinu z nás jsou Vánoce obdobím radosti, oni měli ze svátků velké obavy. Vždyť loni byla ještě jejich holčička s nimi... „Nejtěžší bylo balení dárků a zdobení stromečku. To jsme s manželem proplakali. Štědrý den jsme se snažili zvládnout kvůli malému Davídkovi pokud možno v klidu, ale bylo to náročné,“ říká Zdena Myslikovjanová.

Vandu spolu s otcem Markem Myslikovjanem (42) a dvouletým bráškou Davidem srazil Vladimír Moučka (54), když 27. června 2009 jeli na kole nedaleko Davle. Otec a Davídek vyvázli se zraněními, Vandu musel vrtulník transportovat do nemocnice v pražském Motole. Zde druhý den ráno svým těžkým zraněním podlehla. Moučka bezprostředně po nehodě nadýchal více než 2 promile alkoholu, řídil bez řidičského průkazu a jel ve vozidle bez technického průkazu. Navíc byl v minulosti již dvakrát trestán za jízdu v opilosti. Krajský soud v Praze ho přesto odsoudil k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na pouhých 4,5 roku!

Výzva Aha!: Přátelé rodiny vytvořili petici za zpřísnění trestů pro ty, kteří v opilosti nebo po požití jiných návykových látek usednou za volant a ublíží nevinnému člověku. Pokud chcete jejich snahu podpořit, pište si o plné znění petice a podpisové archy na emailovou adresu madla@jamcasting.cz, nebo volejte na číslo 602 375 173.

Kvadroplegik Jaroslav Šurý: Svátky u nás byly letos skromnější!

Poslední květnový den v roce 1996 změnil zásadně život tehdy třicetiletého Jaroslava Šurého (43). Za krásného slunného počasí se vydal se dvěma kamarády a jednou dívkou autem na třešně, kam však nedojeli. Kamarád za volantem totiž nezvládl řízení a nedaleko Luhačovic havaroval. Před jízdou pil alkohol.

Řidič a jeho spolujezdkyně vyvázli bez následků, zato oba mladíci na zadních sedadlech to odnesli těžkým zraněním páteře. Z Jaryna, u kterého došlo k přerušení míchy a zlomení tří krčních obratlů se stal kvadroplegik (postižení všech končetin) a kamarád Martin vyšel z havárie jako paraplegik (funkce rukou u něho zůstala zachována). Oba skončili na vozíku.

Jaryn měl však později štěstí v neštěstí. V rehabilitačním centru v Hrabyni se seznámil se sestřičkou Dášou a jejich vztah přerostl v lásku. Jak říká s úsměvem Jaryn, Dáša ho prý asi po čtyřech měsících sama klofla. Dnes jsou spolu už 14 let a bydlí v bezbariérovém bytě ve Zlíně. Tam také strávili letošní Vánoce.

„Před Vánocemi jsem měl sice chřipku, ale včas jsem ji vyléčil, takže na Štědrý den jsem byl v pohodě. Večeře byla klasika, kapr a bramborový salát,“ říká Jaryn. Dárky prý byly letos skromnější, protože si s Dášou stavějí domek asi 10 kilometrů od Zlína.

Jaryn s Dášou se již těší na nový domek.

Brankář bez ruky Stanislav Duben: Věnuji se hlavně synovi!

Pátého května roku 2005 šel vyučený elektrikář a fotbalový brankář FC Slovanu Havlíčkův Brod Stanislav Duben (28) do práce jako obvykle a nic nenasvědčovalo tomu, že se domů ten den již nevrátí. Při práci na stožáru vysokého napětí přišel vinou spolupracovníka o třetinu levé ruky. Zaměstnanec firmy, který proud spustil, se zřejmě domníval, že práce na sloupech už skončily. „Držel jsem se zrovna drátu, když to se mnou začalo šíleně mlátit. Nemohl jsem se pustit, byl jsem v křeči a chvíli v bezvědomí. Svědci říkali, že ze mě a z kolegy šlehaly plameny, jak jsme hořeli. Třísla jsem měl spálená a vznikly v nich díry na půl pěsti,“ vzpomíná na osudný den Stanislav. Za svůj návrat do života vděčí hlavně přístupu lékařů a sestřiček specializovaného popáleninového centra v pražské vinohradské nemocnici.

V současné době se otec téměř dvou a půl ročního syna Stanislava věnuje především rodině a fotbalu. Nejen že sám stále hájí bránu FC Slovanu Havlíčkův Brod, ale působí také jako trenér mládeže. Letošní Vánoce strávil v kruhu rodinném. „Večeře byla tradiční, kapr a bramborový salát. Dárky vzhledem ke svému věku už tak neprožívám, ale syn měl pod stromečkem největší radost z mašinky,“ říká Stanislav, který žije hlavně pro rodinu a pro fotbal, který studuje i v širším slova smyslu.

Sledge hokejista Zdeněk Krupička: Čeká mě olympiáda v Kanadě!

Zdeněk Krupička (29) se narodil bez vyvinutých dolních končetin. Podle jeho rodičů mají na jeho postižení velký vliv lékaři, protože jeho matka musela před porodem podstoupit rentgenové vyšetření. „Tvrdili, že má malou pánev, ale byl to nesmysl. Mám mladšího i staršího bráchu a oba porody byly bezproblémové. Jen v mém případě ji rentgenovali, což mělo zřejmě vliv i na mé postižení,“ vzpomíná na vyprávění rodičů dnes soběstačný muž a skvělý sportovec, který většinu života strávil v ústavech. Nepříznivý osud ho však nezlomil a Zdeněk řídí auto, hraje sledge hokej (soutěž tělesně postižených), je spoluzakladatelem týmu pražské Sparty a také reprezentuje ČR. Kromě toho také hraje a trénuje florbal. Vše začalo v okamžiku, kdy před lety zhlédl na stadionu v pražských Letňanech ukázku sledge hokeje a sám si mohl hru vyzkoušet. Jako aktivního hráče florbalu ho tento sport okamžitě uchvátil, stejně jako on zaujal přítomného zlínského trenéra. Jeho technika a rychlost zabodovala, dnes patří mezi naše nejlepší reprezentanty. V lednu ho čeká přátelské utkání v dalekém Japonsku a v březnu olympiáda ve Vancouveru, kam naše reprezentace ve sledge hokeji postoupila. Také jeho Sparta se dostala ze základní části soutěže do semifinále.

Vánoční svátky strávil Zdeněk v pohodě. Na Štědrý den byl sice dopoledne v práci, ale odpoledne již zajel za bratry mimo Prahu, aby jim popřál a předal dárky. Večer zajel k tátovi do Ždánic, kde společně s tátovou přítelkyní oslavili Štědrý den. A který dárek ho nejvíce potěšil? „Měl jsem radost ze všech dárků, bez ohledu na jejich finanční hodnotu. Víc než o dary nám šlo o to, abychom se všichni sešli,“ říká muž, kterému by mohl jeho aktivitu závidět mnohý zdravý člověk.

Zdeněk válí již několik let za pražskou Spartu a reprezentaci.

Zdeněk Krupička zasvětil svůj život na vozíku sportu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.