Nejnovější fakta o přepadení banky - Takhle ho dostali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejnovější fakta o přepadení banky - Takhle ho dostali!

 (ČTK/Kamaryt Michal)

Okolo loupežného přepadení pobočky Komerční banky, které se odehrálo ve středu v pražské Novodvorské ulici, se rojí spousta otázek. Není jasné, proč muž vůbec loupil a zda je psychicky v pořádku. Postava lupiče, který pobočku banky přepadl a pak několik hodin držel dva rukojmí, je tak zahalena v mlze nejasností.

..

Jak včera kauza pokračovala
  • Násilník (51) byl obviněn z loupeže, hrozí mu až 15 let vězení. Muž pochází ze Strakonicka, měl být už osmkrát trestaný. Obhájce, kterého si zvolil, ho odmítl zastupovat. Včera po poledni byl proto útočníkovi přidělen advokát soudem. Muž dlouho mlčel, nechtěl vypovídat. K večeru však přece jen promluvil – pravděpodobně bude trvat na verzi, že loupit nechtěl, vše se zvrhlo a on jednal v afektu. Vyšlo také najevo, že v bance byl s plynovou pistolí. Do pobočky přišel poprvé už v úterý, žádal o úvěr.
  • Dvě pracovnice banky, které byly drženy jako rukojmí (ředitelka pobočky a pracovnice úvěrového oddělení), dostaly dvacet dní placeného volna a možnost odborných konzultací s psychologem. Obě ženy jsou stále v šoku.
  • Pobočka banky, kde ve středu došlo k přepadení, byla ještě včera zavřená. Dnes už by mělo být otevřeno.
  • Klíčovým svědkem by mohl být i taxikář, který podle serveru blesk.cz vezl muže z pražské Thomayerovy nemocnice přímo před banku. Lupič měl totiž zafačovaný obličej, který mu v nemocnici měli převázat. Pak se taxíkem nechal odvézt před banku a taxikáři říct, že asi za půl hodiny bude zpátky.
Policie použila speciální nádobíčko

»Lyžařské« brýle
Speciální zatmavené brýle, které se nasadí pachateli na obličej, policisté používají často. Zadržený má ztíženou orientaci, nevidí na policisty, a nemůže jim tak vyhrožovat a v neposlední řadě je ztížená jeho identifikace v médiích, pokud se ho podaří vyfotografovat. I jako zadržený má totiž právo na ochranu soukromí.

Sniperská puška
Pro případ, že by došlo k neočekávanému vývoji událostí, byl v záloze připraven odstřelovač. Ten si nejdříve prohlédl terén na střeše a pak si došel do automobilu pro nádobíčko – dalekonosnou ostřelovací pušku a batoh, ve kterém nechybělo připevněné lano. Ostřelovač je schopen zasáhnout pohybující se cíl s přesností na 10 milimetrů do vzdálenosti cca 700 metrů. Jeho střela se nejčastěji zaměřuje na motorické oblasti hlavy a nebo na horní část páteře.

Obranný štít
Pomáhá nejen na začátku akce, kdy se zásahovka blíží ke dveřím, ale i při ústupu. Když totiž dojde k záchraně rukojmí, musí být zajištěný bezpečný ústup. To pro případ, že by si to únosce rozmyslel a na policejní skupinu, potažmo na rukojmí, by chtěl ze zálohy vypálit.

Výbuška
Jde vlastně o hliníkovou »pikslu« velikosti plechovky od cocacoly. Zásahová jednotka používá několik druhů výbušek podle jejich obsahu. Může jít o slzotvorný prostředek, dýmovnici, petardy či zábleskovou nálož. V tomto případě byla s největší pravděpodobností použita poslední varianta výbušky. Světelný granát výbuchem načas ochromí zrak a sluch. Pachatel je na několik vteřin neschopný jakékoliv akce.

Policejní ostřelovač: Kdyby začal střílet, usmrtím ho!

Kliknutím zvětšeteByl připravený střílet, kdyby došlo k nejhoršímu. Služeb ostřelovače nakonec nebylo potřeba... „Nejdříve jsem si obhlédnul terén, pak jsem začal s přípravami. Vzdálenost cíle byla třicet metrů. Situaci mi znepříjemňovala špatná viditelnost. V oknech totiž byly žaluzie, bránily mi ve výhledu. Viděl jsem pohyb. Mohl jsem se domnívat, že je to únosce. Stoprocentní jistotu jsem ale neměl,“ popsal pro tn.cz ostřelovač, který chtěl z bezpečnostních důvodů zůstat v anonymitě.

Poté, co policejní vyjednavač navázal s útočníkem kontakt a začalo vyjednávání, rozhodli se policisté pro rychlý zásah, při kterém na muže nastražili past. Vše se zdařilo a lupič se ocitl v rukou zásahové jednotky. Ani tím práce ostřelovače nekončila. „Když vycházel, měli jsme ho pod kontrolou. Měl jsem ho několik vteřin na mušce, kdyby se něco stalo. Kdyby například začal střílet kolem sebe, zastřelím ho,“ přiznal ostřelovač.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.