Mikulášové až do domu? Zdražili a mají málo kšeftů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mikulášové až do domu? Zdražili a mají málo kšeftů!

Mikuláš, čert a anděl mají kvůli krizi málo práce.
Mikuláš, čert a anděl mají kvůli krizi málo práce. (Profimedia.cz)

Krize válcuje každého, dolehla i na Mikuláše. Zatímco loni měli diáře naplněné, letos marně shánějí další kšefty. Zájem klesl podle odhadů asi o třetinu. Na vině může být i to, že »svatí mužové« podražili. Ve městě vás návštěva Mikuláše, čerta a anděla vyjde až na šest set korun!

Rozdíly mezi městy a venkovem jsou propastné. Nejdražší Mikulášové jsou pochopitelně v Praze. Za postrašení vašich ratolestí si může světec říct klidně i o šest set korun. Naopak na vesnicích jsou Mikulášové skromnější a spokojí se i s pouhou stokorunou. Obvykle je to dáno i tím, že na vsi se všichni znají a návštěvu Mikuláše berou jako sousedskou výpomoc. Přílišná hamižnost a natažené ceny by pak vedly jen k problémům. Ve městě naopak vnímá mnoho lidí dnešek jako možnost reálného přivýdělku. „Přivyděláváme si s kamarády jako Mikuláš, čert a anděl každý rok. A je pravda, že letos si říkáme o víc – za asi 20 minutovou návštěvu chceme 500 korun,“ prozradil student Václav Řepa z Brna.

Nezájem o služby Mikulášů lze přisoudit finanční krizi. Lidé šetří na všem a mnohem častěji se snaží obstarat si svatého muže s nebeským a pekelným doprovodem z řad známých. Úbytek zákazníků zaznamenaly i půjčovny kostýmů. Minulý rok byly mikulášské řízy, andělská křídla a čertovské kožichy zamluvené už od října, letos v některých půjčovnách leží volné kusy. I Mikulášové se snaží šetřit a kostýmy si tvoří sami.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.