Rakovina plic: Za 90 % nádorů můžou cigarety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rakovina plic: Za 90 % nádorů můžou cigarety!

V Česku rapidně stoupá počet žen, které onemocní rakovinou.
V Česku rapidně stoupá počet žen, které onemocní rakovinou. (Profimedia.cz)

Který zhoubný nádor je nejhorší? Lékaři tvrdí: rakovina průdušek a plic. Je totiž nejčastěji zabíjecím karcinomem! V Česku ho každý den diagnostikují u 17 lidí a 16 nemocných denně umírá. Proč? Podceňujeme riziko kouření. Cigareta může za 90 % nádorů u mužů a za 80 % u žen. Kuřáci přicházejí navíc k doktorovi pozdě a již je není možné ideálně léčit, tedy operovat.

..

Výsledky léčby rakoviny plic jsou i přes velký pokrok stále neuspokojivé a většina nemocných umírá. „Většina onemocnění je už v době zjištění v pokročilém stadiu, kdy není možné radikálně odstranit nádor operací,“ konstatuje prof. Petr Zatloukal, přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce. Většina pacientů je tak odkázána jen na tzv. konzervativní způsob léčby – chemoterapii a ozařování.

„Konzervativním způsobem se obvykle nepodaří dosáhnout úplného vyléčení. Při správné indikaci lze dosáhnout prodloužení života a zlepšení jeho kvality,“ říká prof. Zatloukal.

Rakovinou plic onemocní v ČR ročně přes 6188 lidí a 5974 na ni zemře. Kdyby lidé nekouřili, klesl by podle Zatloukala výskyt rakoviny plic na desetinu! Rakovina plic je nádor, na nějž se umírá nejvíc v celé Evropě. Česko drží ve výskytu tohoto karcinomu 4. místo hned po Maďarsku, Polsku a Belgii.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.