Brusel si došlápl na Romana kvůli drahé elektřině. Razie v sídle ČEZu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Brusel si došlápl na Romana kvůli drahé elektřině. Razie v sídle ČEZu!

Martin Roman
Martin Roman (Aha! – Karel Kopáč)

Na každého jednou dojde. Po včerejší neohlášené razii kontrolorů to dobře ví i energetický gigant ČEZ. Naše úřady jsou asi na fi rmu krátké, tak si na ně posvítila Evropská unie.

Do kanceláří ČEZ a fi nanční skupiny J&T totiž v ranních hodinách vtrhli inspektoři Evropské komise, kteří tam hledali důkazy o porušování pravidel soutěže a omezování konkurence. Podle komise by tak ČEZ mohl mít podíl na zvyšování cen elektřiny či uhlí.

Inspektoři během razie kopírovali data z počítačů, zabavili desítky mobilních telefonů a prozkoumali stohy dokumentů. EU totiž podezřívá české firmy z kartelu – tedy nekalých dohod. Za razií tak možná stojí i konkurenční boj. Skupina J&T ve spojení s ČEZem totiž koupila letos v červenci od britské firmy International Power druhou největší tuzemskou energetickou firmu International Power Opatovice. To se nelíbilo těžební firmě Czech Coal miliardáře Pavla Tykače, který měl o Opatovice také zájem. Transakci proto napadl u tuzemského i evropského antimonopolního úřadu.

Podobnou razii přitom ČEZ ještě nezažil. „Je to první kontrola naší firmy ze strany Evropské komise, řekla Aha! mluvčí ČEZ Eva Nováková. I když kontroly byly nenahlášené, spekuluje se o tom, že firmy na ně byly připravené. Informace o chystané razii totiž pronikly na veřejnost už v pondělí. To ale mluvčí ČEZu popřela. „Neměli jsme žádné signály o tom, že by mělo dojít k zahájení kontroly. Jsme přesvědčeni, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se všemi zákony,tvrdí Nováková.Zda se nakonec důkazy o údajném kartelu podařilo najít, zatím není jasné. Termín, kdy inspektoři výsledky šetření zveřejní, ještě není znám.

Kontroloři Evropské komise si včera vzali ČEZ na paškál.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.