Lékaři potvrzují: Máme stále větší nohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Lékaři potvrzují: Máme stále větší nohy!

Fotografie
Fotografie (internal)

V průběhu posledních let nejen lékaři, ale i prodejci bot monitorují, že si zákazníci žádají stále vyšší čísla. Namísto dámské 36 jsou nyní nejžádanější velikosti 39 a 40 a pánové si mnohem častěji než pro velikost 42 chodí pro 45 a 47. V obchodech s nadměrnými velikostmi si dámy kupují číslo 45 a muži i 55.

Podle ortopedů je to nekvalitní obuví, kterou nám diktují módní trendy. „Zvětšování chodidla má na svědomí nošení tenisek s nízkou podrážkou a pantoflí, ve kterých děti tráví většinu času ve škole. Rozrůstání chodidla a deformace chrupavky ve volné obuvi také správně nepodpoří ani páteř. Ale není to jen tím. I dnešní výživa přispívá k tomu, že děti rostou do všech směrů,“ říká fyzioterapeut Jan Šlechta.

Chůzi naboso, ke které nás nutily babičky, abychom neměli ploché nohy, nyní odborníci nedoporučují. Dokládají to mnoha výzkumy provedenými mezi domorodci, kteří chodí bez bot celý život, a v důsledku toho jsou majiteli nejdelších chodidel na světě. Chůze naboso totiž podporuje rozrůstání a roztahování chodidla.

A jak se tedy správně obouvat? Každý Čech vlastní průměrně pět párů bot – mezi ně bychom měli zařadit i pevné boty s pořádnou podrážkou. A místo pantoflí dát dětem do školy kvalitní přezůvky...

Čím větší noha, tím větší penis?

Délka mužského přirození se často odhaduje podle délky chodidla. To ale může ženám připravit nejedno nepříjemné překvapení. On totiž dlouhán má většinou i velké nohy, ale s jeho vybaveností to podle celosvětových tabulek příliš nesouhlasí. Kdo má tedy na světě největší a nejmenší penis?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.