Jarmila Chmelařová (58): Lékařka mi řekla, že si vymýšlím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jarmila Chmelařová (58): Lékařka mi řekla, že si vymýšlím!

Jarmila Chmelařová se rakoviny bála od svých sedmnácti let.
Jarmila Chmelařová se rakoviny bála od svých sedmnácti let. (Aha! – Dan Černovský)

Když na paní Jarmilu Chmelařovou (58) udeřila rakovina, žádné překvapení to pro ni nebylo. S tím, že ji zákeřná choroba jednou dostihne, počítala už od svých sedmnácti let. Na rakovinu jí totiž zemřela matka i otec. Svůj boj s nemocí prsou navíc musela vyhrát hned dvakrát.

Paní Jarmila onemocněla v roce 1989, kdy jí bylo 38 let. Na své onemocnění přišla náhodou, když ji něco zalechtalo na pravém prsu a ona se chtěla jen poškrábat. „Při tom škrábání jsem našla bouličku. Šla jsem tedy k lékařce a ta mi řekla, že nevím, co bych si vymyslela, abych od ní dostala neschopenku. Ženy prý takových bouliček na těle mají...,“ popisuje šokující chování lékařky Jarmila. „Na kontrole u jiného doktora jsem vyjádřila své obavy a on mě poslal na mamograf, kde se potvrdila rakovina prsu,“ vzpomíná Jarmila, která zároveň přiznává, že se jí po tom zjištění paradoxně ulevilo. To, že ji rakovina nemine, si totiž myslela už od svých sedmnácti, kdy jí na zhoubný nádor umřela maminka a později i otec.

Lékaři Jarmilu okamžitě poslali na operaci a nemocné prso amputovali. Moc šancí na uzdravení jí nedávali. Hned poté začala paní Jarmila chodit na chemoterapie. „Snášela jsem to dobře, nepřipouštěla jsem si možnost, že bych to nepřežila. Z toho, že jsem bez pravého prsu, jsem neměla žádný mindrák. Navazovala jsem normální vztahy a dokonce si i našla manžela,“ popisuje Jarmila.

Rakovina pak udeřila znovu. „Pod jizvou mě to začalo bolet, ale nikdo kromě mé onkoložky mi nechtěl věřit, že by se rakovina mohla vrátit. Jeden lékař mě dokonce posílal k léčiteli, že si vymýšlím,“ vysvětluje. Teprve po dvou letech se Jarmila opět dostala na operační stůl. „A poprvé jsem měla opravdový vztek na celý svět. Říkala jsem si: Proč zrovna já? Proč zase já?“ popisuje svůj boj Jarmila, která se nakonec uzdravila.

O několik let později ji ještě zasáhl těžký infarkt a čekala operace srdce. „Po problémech se srdcem jsem konečně přestala kouřit a právě teď se snažím zhubnout. Já jsem totiž překvapivě přibírala i po chemoterapiích,“ uzavírá své vyprávění.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.