Hospoda se vrátila do roku 1983 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Hospoda se vrátila do roku 1983

Hospoda praskala ve švech.
Hospoda praskala ve švech. (Aha! – Martin Pekárek)

Tak v téhle hospodě se zastavil čas před 20 lety! Pivo tu čepují za 1,70 Kčs, obsluha je protivná a pokud si nedáte pozor, natáhnou vás nejméně o desetikorunu. Co dvě hodiny vás navíc přijde zkontrolovat příslušník SNB, a pokud u sebe nemáte občanku, zaplatíte pokutu. I přes to všechno je tady narváno k prasknutí!

Pražská hospoda U Dvou Hrabalů se totiž na celý víkend proměnila v pravou socialistickou putyku a o návštěvníky nemá nouzi. Vzpomínková akce na život v 80. letech vznikla jako recese a hlavní role nepříjemného výčepního se ujal majitel hospody Vladimír Máca. „Chodí sem stovky lidí. Všichni si chválí atmosféru, která přesně kopíruje doby minulé,“ popisuje Máca. A je to skutečně tak. Jídelní lístek je proškrtaný, ubrusy na stolech mastné a polité, klíč od záchodu visí ve výčepu a neodbytný příslušník v uniformě žádá občanky. „Každé dvě hodiny to tu kontrolujeme, kdo nemá občanský průkaz, dostane pokutu. Někteří lidi se připravili tak dokonale, že si přinesli i staré občanky,“ říká jeden z »esenbáků« Martin Stránský.

Na pivko sem přišli i manželé Věra a Martin Valentovi. „No, my si tu dobu velmi dobře pamatujeme a chtěli jsme si to zopakovat. Dát si pivo a krásný rum v klasickém panáku. Jediné, co tady nemají správně, je toaleťák na záchodě. Ten tam za socialismu nebyl. Je to tu parádní, ale kromě cen, které se zvedly, takové hospody v Česku ještě určitě existují,“ myslí si Valentovi. Svou spokojenost netají ani důchodce pan Waldemar. „Škoda, že ty předrevoluční ceny nevydržely dodnes a ještě tak pět let, co budu na světě. Dneska tu utratím asi jen 12,60,“ raduje se pan Waldemar.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.