Kominíci jsou na roztrhání! Nechte si zkontrolovat komín! Jinak můžete přijít o vše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kominíci jsou na roztrhání! Nechte si zkontrolovat komín! Jinak můžete přijít o vše!

Kominík Michal
Kominík Michal  (Aha! – Martin Pekárek)

S vysokými cenami plynu stoupá i poptávka po kominících. Řada lidí se rozhodla vrátit k topení uhlím a dřívím. Ale pozor! S tím jsou spojeny i revize komínů. A vykašlat se na ně se rozhodně nevyplatí! Z nevyčištěného komína vám hrozí otrava, desetitisícová pokuta od hasičů nebo dlouhý nos od pojišťovny, u které jste si dům pojistili – ta vám totiž v případě požáru nemusí vyplatit ani korunu! Nyní si na »černobílé« muže počkáte i měsíc a půl.

Jsou nějaká pravidla, která majitel komína musí dodržovat?
Z vyhlášky o čištění komínů plyne majiteli povinnost revize a kontroly technických zařízení v objektech, jejich údržba a zajištění bezpečného provozu.

Jak často bychom měli kominíky zvát?
Na revizi komínů a kouřovodů by to mělo být dvakrát do roka. Před topnou sezonou a pak ještě na vizuální prohlídku během února. U chat či chalup stačí kontrola jednou za dva roky.

Kolik stojí služby kominíka?
Za revizi komína se ceny pohybují od 320 do 1800 korun. Kromě rozsahu práce je podstatnou složkou i vzdálenost, kam musí kominík dojet.

Jak dlouho na ně budeme čekat?
Jako každý rok mají nyní kominíci plné ruce práce. Čekací lhůty jsou běžně čtrnáct dní, ale mohou se protáhnout i na měsíc a půl.

Můžu dostat za nevyčištěný komín pokutu?
Pokud hasiči vyjedou k požáru sazí v komíně nebo požáru celého domu, jehož příčinou byl nevyčištěný komín, mohou vám udělit až 10 000 korun pokutu.

Může mi pojišťovna odmítnout vyplatit pojistku v případě požáru, pokud jsem neměl v pořádku komín?
V případě, že plameny spolykají váš dům nebo jeho část a pojišťovna zjistí, že požár vznikl právě v zaneseném komínu, může vám odmítnout peníze z pojistky vyplatit.

Může mi nevyčištěný komín i jinak ublížit?
Pokud nemáte vyčištěný komín, hrozí vám reálné nebezpečí otravy oxidem uhelnatým. Zanesený komín znamená i velké riziko z hlediska vzniku požárů.

Kolik kominíci berou?
Platy kominíků nejsou nijak závratné. Začínající si přijde na zhruba 17 000 korun, zkušený kominík až na 25 000.

Kolik je u nás kominíků?
Podle Společenstva komínků ČR je u nás zhruba 1500 až 1800 kominíků.

Kominík Michal (29): Lidé na mě pořád sahají

Lidé mají pocit, že nosím štěstí. To je přece nejlepší práce na světě,“ říká Michal Frič (29), který se po sedmi letech strávených v gastronomii rozhodl šplhat po střechách. A to, že na něj pořád někdo sahá, mu prý nevadí. „Když se mě zeptají, tak to dovolím, je to milé a patří to k mé práci. Jen je divné, když mě pořád někdo »omylem« osahává v tramvaji,“ směje se mladý kominík.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.