Holčičku zabil opilec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Holčičku zabil opilec

Vanda byla usměvavá holčička, každý ji měl rád.
Vanda byla usměvavá holčička, každý ji měl rád. (Aha! – Martin Pekárek, Mediafax, ara)

5:00 - Bylo to krásné sobotní odpoledne, zrovna začínaly prázdniny. Kdo mohl, vyrazil na výlet. I Marek M. (42) se vydal se svými dvěma dětmi na dětský den. On a Vanda jeli na kole, dvouletý Davídek si hověl v cyklistickém kočárku. Když se vraceli domů, kousek za Davlí přišla ta strašná rána.

..

Vanda byla kudrnatá neposeda s veselýma očima. Prostě normální, ale temperamentní dítě... „Vedli jsme ji odmalička ke sportu, aby měla v životě správný směr a našla si dobré kamarády. Nechtěli jsme, aby se jednou jen tak poflakovala po sídlišti s cigaretou v ruce, jak to kolem sebe vídáme,“ říká Marek. A tak Vanda s mámou a s tátou jezdila na kolečkových bruslích, na kole, plavala, lyžovala... „Moc ráda tancovala, proto jsme ji ve čtyřech letech zapsali do baletní školy. Rok chodila i na hip-hop. Představovala si, že jednou bude tanečnice. Její učitelé dokonce tvrdili, že se jí tenhle sen může splnit, protože měla talent,“ pokračuje smutně Marek. Ve škole prospívala velmi dobře, učitelé, spolužáci i všichni ostatní v okolí ji měli rádi. Byla takové věčně rozesmáté sluníčko... Jako každá holka v tom věku řešila s kamarádkami svá první tajemství, asi už i trochu pokukovala po klukách. A moc se těšila na prázdniny, až pojede s mámou, tátou a malým bráškou k moři...

Náraz, pláč i děsivé ticho

Když ten hrozný večer Marek otevřel oči, ležel vedle silnice v blátě. Jeho kolo bylo na zídce. První myšlenka: Co je s dětmi? Otočil hlavu a viděl to, co ho do konce života bude budit ze spaní. Cyklistický kočárek byl úplně zmačkaný, ale naštěstí se z něj ozýval Davídkův pláč. Vanda ležela o kousek dál. Nehýbala se... Přivolaná záchranka Marka i s malým Davídkem odvezla do nemocnice – se šokem, otřesem mozku a četnými odřeninami. Davídek měl, jak se později ukázalo, ještě zlomenou nožičku. Pro těžce zraněnou Vandu přiletěl vrtulník. V motolské nemocnici bojovala o život celou noc. Druhý den ráno ale vážným zraněním přes veškerou snahu lékařů podlehla!

Opilec neměl ani řidičák

Řidiče staré škodovky, Vladimíra Moučku (54), který rodinu srazil, zajistila okamžitě policie. Ukázalo se, že nemá řidičský průkaz – byl mu před časem odebrán za jízdu v opilosti!!! Vozidlo ani nemělo technický průkaz. Dechová zkouška pak odhalila přes 2 promile alkoholu v krvi!!! Proto rodinu takovým způsobem zmasakroval na rovném, přehledném úseku, pár metrů za obcí... „Jeli jsme tuhle trasu několikrát. Vím, je to frekventovaná silnice, ale jinudy se s kárkou prostě jet nedá. Cestou do Davle byl velký provoz, ale všechna auta se nám normálně vyhnula. Když jsme jeli zpět, silnice byla skoro prázdná. Jeli jsme podle předpisů, měli jsme cyklistické helmy... Nebýt toho opilce, dojeli jsme domů všichni,“ dodává zlomený otec.

Zastavte zabijáky!

Na opilého řidiče policie uvalila okamžitě vazbu. Minulý pátek, 2. října, paradoxně v den, kdy Vanda měla slavit své 11. narozeniny, proběhl soud. I když státní zástupce požadoval trest při horní hranici trestní sazby (5 let), okresní soudce pro Prahu-západ odsoudil Vladimíra Moučku na tři roky vězení. Soudce Pavel Vosmanský totiž prý neshledal takovou společenskou odpovědnost, aby uložil maximální možný trest... „Jsme šokováni. Ten člověk sedl opilý za volant i přes to, že mu byl kvůli alkoholu odebrán řidičský průkaz, a zabil malé dítě. Měl nás zabít všechny, aby se panu Vosmanskému zdál dost nebezpečný a dva roky mu přidal? Jak může mít někdo jistotu, že až ten opilec vyjde z vězení, neopije se, nesedne si znovu do auta a... Nám a našim blízkým Vandičku už nikdo nevrátí, klidný život také ne, ale chceme, aby ten chlap už nikomu takhle neublížil. A ani nikdo další!“ zlobí se Marek. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal. Opilých řidičů a velmi vážných nehod, které zaviní, totiž na našich silnicích přibývá...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.