NDR by oslavila 60 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

NDR by oslavila 60 let

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 - Ve středu 7. října uplyne přesně 60 let od založení komunistického státu NDR, který vznikl na území tehdejší sovětské okupační zóny Německa a východního sektoru Berlína. Dne 3. října 1990 se tento stát, uměle začleněný do východního bloku, stal součástí Spolkové republiky Německo. Za více než padesátileté historie se NDR nesmazatelně zapsala i do paměti obyvatel České republiky a některé výrobky od našich východoněmeckých sousedů z ní zřejmě jen tak nevymizí. Kdo z pamětníků by neznal kdysi populární bílé košile zvané dederonky, métský salám, pašované dětské botičky nebo populární trabanty? Nedělní Aha! připravilo hitparádu těch největších symbolů někdejší NDR, z nichž s některými se můžeme dodnes setkávat.

Praktica

Tehdy jeden z nejkvalitnějších fotoaparátů na našem trhu se těšil oblibě nejen amatérů, ale i profesionálů.

Trabant

Snad největší symbol bývalé NDR je automobil Trabant 601. Ve své době byl velmi progresivním automobilem, který byl jako první v masové míře vyráběn z plastů. Poháněl ho dvoutaktní vzduchem chlazený dvouválec o výkonu 26 koní. Vybaven byl čtyřstupňovou převodovkou s volnoběžkou. Posměšně byl nazýván též vysavačem, nebo smraďochem.

Wartburg

Tento automobil byl dražším a »luxusnějším« bratrem populárního trabanta a v bývalém Československu byl také velmi rozšířen.

Multicar

Naftou poháněné vozítko zvané multikára bylo rozšířené nejen jako podniková »ještěrka«, ale oblíbené bylo i na stavbách a všude tam, kde bylo třeba převážet rozměrově menší náklady.

Umělohmotné lžičky

Větu z Hřebejkova filmu Pelíšky: „Mě by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu,“ zná snad každý z nás. Jde o filmovou nadsázku a rozhodně to neznamená, že východoněmecké výrobky byly šmahem nekvalitní. Spíše naopak, v tehdejším východním bloku patřily mezi nejspolehlivější.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.