Holčička (3) spadla do studny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Holčička (3) spadla do studny!

Celková hloubka: 20 metrů - Zachytila se 5 metrů nad hladinou - A tatínek ji dlouhé minuty držel za ruce
Celková hloubka: 20 metrů - Zachytila se 5 metrů nad hladinou - A tatínek ji dlouhé minuty držel za ruce (HZS Moravskoslezského kraje)

05:00 – Sbírání švestek na zahradě v Chotěbuzi na Karvinsku se v pondělí večer zvrhlo v drama pro tříletou holčičku a jejího otce (39). Pod jedním ze stromů totiž byla stará hluboká studna, do které dívenka spadla.

Sbírání švestek na zahradě v Chotěbuzi na Karvinsku se v pondělí večer zvrhlo v drama pro tříletou holčičku a jejího otce (39). Pod jedním ze stromů totiž byla stará hluboká studna, do které dívenka spadla...

Přes betonové skruže bylo položeno několik prken, po kterých se dítě procházelo. Dřevo bylo ale nahnilé, prkna se prolomila a děvčátko zahučelo do dvacet metrů hluboké propasti. „Dítě naštěstí nespadlo až do ledové vody, ale zachytilo se na části trubky čerpadla zhruba v hloubce patnácti metrů. Po trubce se za ní ihned vydal tatínek, který ji chytil a utěšoval – patrně byl zaklesnutý o betonové stěny studny,“ popsal průběh události tiskový mluvčí hasičů Lukáš Humpl.

Na místo byla ihned vyslána českotěšínská jednotka záchranářů, která nejdříve ověřila, zda mají zachraňovaní dostatek vzduchu. Pak na laně spustila jednoho hasiče do studny. Upevnil holčičku do speciálního postroje a jeho kolegové ji vytáhli na laně ven. „Vyproštění trvalo asi patnáct minut. Dítě bylo po vytažení ze studny při vědomí, ale zraněné a podchlazené, v ohrožení života. Lékař při prvotním vyšetření zjistil možné vnitřní poranění v oblasti bříška, nevyloučil ani možnost poranění hrudníku,“ uvedl Humpl s tím, že tělesná teplota dívky byla jen 35 °C!

Záchranáři proto museli přistoupit k aktivnímu zahřívání malé pacientky. Protože ale podchlazenému děvčátku nemohli řádně napíchnout žílu, zvolili lékaři tzv. intraoseální přístup – podávání léků do kostní dřeně pomocí speciální jehly. „Dívka byla uvedena do umělého spánku, záchranáři podali potřebné léky. Posádka za stálého monitorování základních životních funkcí zajistila transport dítěte do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ uzavřel Humpl.

Otce a hasiče, kteří zůstali ve studni, musela vyprostit záchranářská jednotka lezeckého družstva z Havířova. Statečný muž, který dcerku udržel při životě nad vodou až do příjezdu záchranářů, byl po prohlédnutí lékařem ponechán doma.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.