Pavel Dostál - Kam zmizely ministrovy šály? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pavel Dostál - Kam zmizely ministrovy šály?

Šály k Pavlu Dostálovi neodmyslitelně patřily
Šály k Pavlu Dostálovi neodmyslitelně patřily (: ČTK)

PRAHA – Bývalý ministr kultury Pavel Dostál (†62), který loni prohrál svůj boj s rakovinou slinivky břišní, vnesl svého času do šedi české politické scény eleganci a rozmanitost. Ta po jeho smrti odešla s ním. Kam ale ta pestrost jeho slavných šál zmizela? Deník Aha! to ví! Mají je jeho nejbližší přátelé a rodina, kteří na něj nad nimi vzpomínají.

..

„Vyplynulo to samo od sebe,“ vzpomíná na začátky svérázného stylu oblékání tehdejšího nejpopulárnějšího českého politika jeho manželka Hana Dostálová. „Měl rád svobodu v každém aspektu lidského života, a samozřejmě tedy i v oblékání. Byl v tom nesmírně tolerantní, nikdy dětem nezakazoval ani tetování nebo náušnice. Neměl totiž rád uniformitu. Proto začal nosit k oblekům jako doplněk šály. Někdy si je kupoval sám, pak je čím dál tím častěji dostával od přátel. My mu je dávali třeba k Vánocům. Vždycky z nich měl ohromnou radost,“ dodává Hana Dostálová s tím, že šál měl její manžel desítky. „Po jeho smrti jsem jich pár věnovala jeho nejbližším přátelům. Chtěla jsem, aby je měl někdo, kdo je neuloží jenom někam do šuplíku, ale někdo, kdo bude mít odvahu je třeba i nosit!“

„První šála, kterou měl manžel do divadla, byla bílá a ušila jsem mu ji sama,“ prozradila deníku Aha! Hana Dostálová. „Tu jsem si samozřejmě nechala. Vzpomínku v podobě šály dostaly také Pavlovy děti z prvního manželství. Pár dalších jsem rozdala i jeho nejbližším přátelům, jmenovat je ale nechci. Se spoustou lidí, kterým bych ji chtěla dát, jsem se totiž ještě neměla možnost setkat, a tak bych nerada, aby se někdo urazil,“ říká Hana Dostálová.

21.3.2006

Čtěte více v tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.