Babičky měly pravdu: Mléko prodlouží život! Podle vědců z Anglie snižuje riziko mrtvice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Babičky měly pravdu: Mléko prodlouží život! Podle vědců z Anglie snižuje riziko mrtvice

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Říkávala vám babička coby školákům, abyste pili mléko, protože je zdravé? Měli jste poslouchat! Vědci teď dávají staré lidové moudrosti za pravdu.

Říkávala vám babička coby školákům, abyste pili mléko, protože je zdravé? Měli jste poslouchat! Vědci teď dávají staré lidové moudrosti za pravdu. Lidé, kteří v dětském věku konzumovali mléčné výrobky, jsou výrazně méně ohroženi mrtvicí a infarktem.

Mléko vždy patřilo mezi oslavované potraviny. V posledních letech se však na něj začalo zapomínat a někteří rodiče v jeho blahodárné účinky přestávali věřit. Pochybnosti nyní vyvrátili vědci z Anglie a Austrálie. Ti sledovali celý 65 let téměř čtyři a půl tisíce dětí, které se narodily ve třicátých letech dvacátého století. Jejich zjištění milovníky mléčných výrobků potěší! Konzumace 400 miligramů vápníku denně, tedy například zhruba půl litru mléka, snižuje riziko mrtvice o čtyřicet procent!

Dostatečnou dávku vápníku si člověk zajistí, pokud do svého jídelníčku každý den zařadí třeba sklenku mléka, jogurt a kus sýra. Vědci však zároveň upozorňují, že velká část dnešních potravin, které se tváří jako mléčné výrobky, ve skutečnosti obsahuje mléka jen minimum. Důležité je proto sledovat složení mléčných výrobků a nedat na reklamu!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.