Dovolená Topolánka a lobbistů v Itálii: Je tam s nimi i šéf ČEZu Roman! Co na nás pečou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dovolená Topolánka a lobbistů v Itálii: Je tam s nimi i šéf ČEZu Roman! Co na nás pečou?

5:00 PRAHA (tk, vr) – Propojení českých politických špiček a lidí z polostátního energetického gigantu ČEZ na dovolené v Itálii je mnohem větší, než se myslelo. Podle dalších fotek, které získal deník Aha!, se totiž šéf ODS Mirek Topolánek, jeho pravá ruka Marek Dalík a exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) v Toskánsku potkali i s šéfem ČEZu Martinem Romanem!


Ten deníku Aha! řekl, že za tím nebyl žádný úmysl: „Je jen náhoda, jestli tam byl ve stejné době někdo další.“

Včera deník Aha! přinesl důkaz o tom, že Topolánkova dovolená v Itálii není žádným nevinným odpočinkem, jak Mirek tvrdil – na fotkách je totiž zachycen s exministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS) a hlavně s vlivným lobbistou s vazbami na ČEZ Vladimírem Johanesem.

Teď je ale jasné, že politici to s firmou ČEZ »pečou« ještě daleko víc! Na jednom ze snímků, které má redakce k dispozici, se na jachtě Aleše Řebíčka u toskánského ostrůvku Monte Argentario prohání všemocný šéf ČEZu Martin Roman s manželkou Lenkou.

Na dalším záběru stojí Lenka Romanová ve společnosti Aleše Řebíčka a na vedlejší jachtě je Topolánkova přítelkyně Lucie Talmanová a Marek Dalík. Co na to říká sám šéf ČEZu? „Jezdím do Toskánska pravidelně, mám tuhle část Itálie moc rád. Kliknutím zvětšeteByl jsem letos na dovolené ve stejném termínu a na stejném místě jako loni. Už loni jsme si také vše objednali. Je jen náhoda, jestli tam byl ve stejné době někdo další,“ řekl Aha!.Na stejném místě a ve stejnou dobu tak trávili dovolenou šéf ODS Topolánek, exministr dopravy Aleš Řebíček, lobbisté Marek Dalík a Vladimír Johanes, místopředseda ČSSD Milan Urban a šéf ČEZu Martin Roman. Podle všech je to jen náhoda, tomu se ale jen těžko chce věřit. A nevěří tomu ani někteří politici. Jen před pár týdny totiž zákonodárci schválili zákon o emisních povolenkách, které ČEZu přinesou desítky miliard korun. Milan Urban, kterého na jachtě hostil Johanes, byl jedním z navrhovatelů zákona o povolenkách a stojí i za nápadem, aby ČEZ pomáhal městům financovat malé ekologické elektrárny. Podle Hospodářských novin by ČEZ na projekt mohl uvolnit až 25 miliard korun a ČSSD by tohle téma ráda využila v předvolební kampani. A i když Urban tvrdí, že si dovolenou v Toskánsku platil sám, nechtěl to Hospodářským novinám nijak dokázat.

Čtenáři, pomozte:
Kdo je muž v kloboučku?
Je to Adam Řebíček?

Kliknutím zvětšeteNa několika fotkách z Toskánska je i muž v kloboučku, který je podobný Adamu Řebíčkovi, bratrovi Aleše Řebíčka. Dnes už bývalý policista Adam měl být jedním z trojice mužů z teplické hospodářské kriminálky, kteří od roku 2006 vybírali výpalné od bývalého majitele autobazaru Michaela Bartese. Teď ho vyšetřuje policie a on se skrývá neznámo kde. Z naší fotografi e není zcela průkazné, že je to opravdu on. Zeptali jsme se proto všech aktérů aféry (Řebíček, Topolánek, Dalík), zda se jedná o Adama Řebíčka. Nikdo z nich neodpověděl. Proto prosíme vás, naše čtenáře, o pomoc! Znáte muže v kloboučku na fotografi i? Jestli ano, napište na aha@ahaonline.cz nebo pošlete SMS na 724 748 585.

Komu patří jachty, na kterých se prohánějí

Kliknutím zvětšeteDeník Aha! zjistil, komu patří jachty, na kterých se v Itálii plaví naši politici a lobbisté. Jachta Azimut 68 (cena: 32 milionů Kč) je od května 2009 registrována na exministra Aleše Řebíčka (ODS). Jachta Pershing 64 (50 milionů Kč), na které se projížděli Johanes s Urbanem, a Dolphin 54 (37 milionů Kč), kde si pro změnu dávala oddych Topolánkova rodina a lobbista Dalík, jsou majetkem firmy Trade Group s. r. o. podnikatele Radka Mašína. Ta luxusní lodě prodává i pronajímá. Urban tvrdil, že šlo o »předváděcí lodě«. „Nezlobte se, jsem v zahraničí, nemám k tomu co dodat,“ řekl Aha! Mašín, který nechtěl komentovat, proč mu »reklamu« dělají jak mocní lobbisté, tak vrcholní politici předních stran.


Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.