Herec Kanyza - Vnitro trvá na svém: Byl v StB! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Herec Kanyza - Vnitro trvá na svém: Byl v StB!

Herce Jana Kanyzu čeká ještě jeden soud.
Herce Jana Kanyzu čeká ještě jeden soud. (Aha!: Martin Přibyl)

PRAHA – Herec Jan Kanyza si ještě neoddychne. Ministerstvo vnitra se odvolalo! Nesouhlasí totiž s rozsudkem pražského městského soudu, který rozhodl, že herec.


PRAHA – Herec Jan Kanyza si ještě neoddychne. Ministerstvo vnitra se odvolalo! Nesouhlasí totiž s rozsudkem pražského městského soudu, který rozhodl, že herec Kanyza je v seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti neoprávněně.

Herec Kanyza je v oficiálních seznamech StB vydaných ministerstvem vnitra veden jako agent s krycím jménem Honza. Spis byl založen v červenci 1975 a spolupráce byla ukončena v prosinci 1983, protože Kanyza podle citace ze spisu přestal spolupracovat.
Městský soud rozhodl, že Kanyzovo jméno má být ze seznamů StB vymazáno. Jednání u městského soudu proběhlo s vyloučením veřejnosti. Vypovídali tři svědci, bývalí příslušníci státní bezpečnosti. Jeden z nich podle soudkyně Jaroslavy Lobotkové tvrdil, že mu Kanyza podepsal takzvaný vázací akt, tedy souhlas se spoluprací. Soud mu ale neuvěřil. „Jeho výpověď obsahovala takové mezery, že se k ní nedalo přihlédnout, navíc nekorespondovala s obsahem svazku,“ řekla soudkyně.
„Podali jsme odvolání,“ řekl včera mluvčí ministerstva vnitra Petr Vorlíček.
Nové řízení proběhne u Vrchního soudu v Praze.

Další »celebrity« z tajných seznamů

Jiřina Bohdalová

Herečka, která soudní proces vyhrála. Její jméno bylo ze seznamu StB vymazáno. Bohdalová nikdy nepodepsala vázací akt.

Vratislav Kulhánek

Veden v seznamech v kategorii agent pod krycím jménem Luboš. Vědomou spolupráci se podle soudu nepodařilo prokázat.

Jan Skopeček

Kliknutím zvětšeteTajná policie ho evidovala od roku 1978 jako agenta s krycím jménem Franta. Soud nařídil jeho jméno ze seznamu vymazat.

Jaromír Nohavica Kliknutím zvětšete

Jeho svazek stačila Státní bezpečnost zničit. Později písničkář pod tlakem svou spolupráci přiznal. Odmítá však, že by při tom komukoli ublížil.

Vojtěch Filip

Kliknutím zvětšeteStB vedla Filipa jako agenta pod krycím jménem Falmer. Donedávna Filip trval na tom, že s StB nespolupracoval. Odvolával se na 14 let starý rozsudek soudu.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.