Blokáda Česka! Zemědělci zítra zablokují dálnice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Blokáda Česka! Zemědělci zítra zablokují dálnice

PRAHA – Pokud se zítra chystáte cestovat po nejfrekventovanějších českých dálnicích a silnicích, připravte se na to, že pojedete velmi pomalu… Čeští zemědělci totiž v pondělí od deváté hodiny ranní uskuteční zhruba tříhodinovou blokádu silnic a dálnic.

Pokud se zítra chystáte cestovat po nejfrekventovanějších českých dálnicích a silnicích, připravte se na to, že pojedete velmi pomalu… Čeští zemědělci totiž v pondělí od deváté hodiny ranní uskuteční zhruba tříhodinovou blokádu silnic a dálnic.

Chystá se hlavně blokáda dálnice D1. Největší kolona bude u Brna – tam bude dopravu zpomalovat 100 osobních aut, kolem 40 nákladních aut a 20 traktorů! Krom toho se chystají omezení i na dálnici D5 a silnici E55. Je ale možné, že do zítřka se lokality ještě změní. Účelem blokády nebude dopravu zastavit, pouze zpomalit.

Mluvčí blokády a předseda České agrární komory Jan Veleba už nechce nic prozrazovat. V Plzni totiž na ohlášené silnice dali zákaz vjezd traktorům, které chtějí zemědělci použít k blokádám. „Já to pokládám za podraz. My vůbec nemusíme tyto informace dopředu dávat,“ řekl znechucený Veleba.

Čeští zemědělci spolu s tisíci kolegů minulý týden už protestovali v Lucemburku během summitu EU, předminulý zas v unijním sídle Bruselu!

Co bude, jestli vláda a Unie nesplní požadavky zemědělců? Vesměs už to začalo: hromadné vybíjení skotu, propouštění zaměstnanců …

O CO JIM JDE?
  • Vadí jim zemědělská politika Evropské unie, kvůli které mají nehorázně nízké dotace.
  • Navíc se mlékařům v kombinaci s ekonomickou krizí a nátlakem velkých obchodních řetězců snížila výkupní cena mléka o třetinu. Na každém litru mléka, který vyprodukují, prodělají čtvrtinu částky! Zatímco výrobní náklady na litr mléka jsou 8 korun, prodejní cena litru mléka je 6 korun. Jen v Jihočeském kraji tak přijdou každý měsíc až o 75 milionů korun!
  • Vzhledem k těmto číslům je jasné, že mlékaři brzy prodělají doslova kalhoty! Tlačí proto na představitele Evropské unie, aby zavedla takzvanou minimální výkupní cenu, kterou budou muset respektovat všichni odběratelé mléka. Ta by měla přinejmenším pokrýt výrobní náklady.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.