Placení mýtného se blíží! Ve Zlíně probíhají testy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Placení mýtného se blíží! Ve Zlíně probíhají testy

Ve Zlíně se testuje první portál určený k vybírání mýtného na silnicích.
Ve Zlíně se testuje první portál určený k vybírání mýtného na silnicích.  (pro Aha!: Ivan DOSTÁL)

ZLÍN – Vybírání mýtného na českých dálnicích a rychlostních komunikacích se nezadržitelně blíží. Ve Zlíně už příští týden začnou testovat první elektronický portál, který bude k vybírání poplatků sloužit.

Obrovský rám technici postavili v areálu Technických služeb ve Zlíně. Jakmile ho napojí na elektroniku, začne se s testováním. „Budeme ověřovat synchronizaci celého zařízení, tedy konstrukci antén, skenerů a kamer,“ prozradil technik Karel Hostaša.

První zkoušky by měly začít v průběhu příštího týdne. „Jakmile bude portál připraven, začnou jím projíždět auta a tím se bude zařízení zkoušet,“ popsal zjednodušeně průběh zkoušek vedoucí provozního útvaru zlínských Technických služeb Jaroslav Divoký,.

Elektronické mýtné bude v Česku zavádět rakouská firma Kapsch, která si zkoušky ve Zlíně objednala. Pokud testy dopadnou dobře, budou po dálnicích a rychlostních komunikacích ještě v letošním roce rozmístěny stovky portálů. Ostrý provoz elektronického mýtného začne v první fázi v lednu příštího roku, ve druhé pak od 30 června. Nejprve se začne mýtné vybírat na necelé tisícovce kilometrů komunikací, později bude zpoplatněno 2100 kilometrů silnic.

15.7.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.