Skončily eurovolby, hlas odevzdal i Klaus Kdo získá plat snů? To se Češi dozvědí jako poslední… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Skončily eurovolby, hlas odevzdal i Klaus Kdo získá plat snů? To se Češi dozvědí jako poslední…

Prezident Klaus z eurovoleb nadšený není, přesto volit šel.
Prezident Klaus z eurovoleb nadšený není, přesto volit šel.

PRAHA (tk, ČTK) – Včera ve 14.00 v Česku skončily volby do Evropského parlamentu. Provázela je nečekaně slabá volební účast, podle odhadů možná přišlo jen kolem 25 % oprávněných voličů. To nic nemění na tom, že 22 zvolených europoslanců, jejichž jména se z podivných důvodů dozvíme až v noci na pondělí, se může těšit na teplé pětileté místečko za statisíce korun měsíčně.

PRAHA (tk, ČTK) – Včera ve 14.00 v Česku skončily volby do Evropského parlamentu. Provázela je nečekaně slabá volební účast, podle odhadů možná přišlo jen kolem 25 % oprávněných voličů. To nic nemění na tom, že 22 zvolených europoslanců, jejichž jména se z podivných důvodů dozvíme až v noci na pondělí, se může těšit na teplé pětileté místečko za statisíce korun měsíčně...

V Česku se hlasy začnou sčítat až dnes ve 22 hodin, první odhady výsledků budou před půlnocí. Ve většině zemí se totiž volí až v neděli a podle směrnic EU země musejí se zveřejněním výsledků počkat až do uzavření poslední volební místnosti v EU, tedy do dnešní 22. hodiny. Sčítat hlasy jsme ale v Česku mohli začít už po uzavření volebních místností. Protože jsme ale »papežštější než papež«, začne se s tím až dvě hodiny před půlnocí. Výsledky se dozvíme mnohem později než v zemích, kde se také volilo jen do soboty. Proč? Úředníci se báli, že by mohlo dojít k prozrazení výsledků dříve, než je povoleno...

Nízká účast

Podle neoficiálních odhadů přišlo volit jen kolem čtvrtiny lidí, průzkumy přitom hovořily až o 40 %. Při volbách v roce 2004 přišlo 28 % voličů... Včera odvolil i prezident Václav Klaus, který předtím prohlásil, že eurovolby jsou zbytečné. Komu dal hlas, to neprozradil. Spekuluje se, že straně Libertas.cz, za niž kandiduje exšéf TV Nova Vladimír Železný a bývalí poslanci ODS Tlustý a Schwippel.

Nevolíte? Pokuta!

Ještě štěstí, že nežijeme v Belgii, Lucembursku, Řecku nebo na Kypru! Tam je volební účast povinná, a když se k volbám nedostavíte, můžete dostat pokutu. Belgičan, který se bez omluvy nedostaví k volbám, čelí pokutě až 50 eur (1350 Kč). Pokud volič neodvolí čtyřikrát během 15 let, může mu být upřeno volební právo na 10 let. Během tohoto období navíc nemůže postupovat na vyšší místa ve státní správě. V praxi ale úřady pokuty moc nedávají, i přesto je volební účast v Belgii 90 %.

 

Tohle čeká na europoslance

+ Základní plat: 207 000 Kč

+ Diety: 7300 Kč za den pobytu na zasedání EP

+ Náhrady na kancelář atd.: 109 400 Kč

+Náhrady na dopravu: 2. letecká třída zdarma, za každou cestu vlastním vozem do Bruselu a Štrasburku pak 25 000 Kč

+Celkem měsíčně: 483 400 Kč*

+ Celkem za 5 let: 29 004 000 Kč

A navíc:

+ Penze: Po 5 letech působení může europoslanec po odchodu do důchodu (po dosažení 63 let) počítat s důchodem 94 000 Kč měsíčně, k tomu navíc s penzí za odpracované roky doma a penzí z připojištění.

* Tolik bude brát od června 2009 český europoslanec, pokud pojede dvakrát za měsíc do Bruselu vlastním vozem. Na asistenty (jednoho nebo víc) navíc dostává každý poslanec 456 700 Kč měsíčně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.