Sůl nad zlato? Ne! Je to tichý zabiják! Češi ji jedí ve smrtelném množství... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sůl nad zlato? Ne! Je to tichý zabiják! Češi ji jedí ve smrtelném množství...

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Na následky zvýšeného krevního tlaku zemře každoročně na světě nejméně 7 milionů lidí. Hlavním rizikem vzestupu krevního tlaku je přílišná konzumace kuchyňské soli.

Na následky zvýšeného krevního tlaku zemře každoročně na světě nejméně 7 milionů lidí. Hlavním rizikem vzestupu krevního tlaku je přílišná konzumace kuchyňské soli. Té Češi snědí až dvojnásobek doporučené dávky, která by měla denně představovat maximálně jednu čajovou lžičku, tedy 5 až 6 gramů...

Každý druhý Čech umře na onemocnění srdce a cév. Hlavním pachatelem, který zvyšuje riziko těchto úmrtí, je sůl. Za jediný rok sní každý Čech 4 kg soli, tedy dvojnásobné doporučené množství! „Vysoký krevní tlak zabil do roku 2000 přes miliardu lidí a předpokládaný počet pro rok 2030 je 1,6 miliardy obětí,“ říká Václav Monhart z Interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Lékaři bijí na poplach a žádají legislativní oporu. „Je třeba zbavit se solniček v restauracích a v domácnostech je nahradit čerstvými bylinkami a kořením,“ vysvětluje Renata Cífková, přednostka Preventivní kardiologie IKEM.

TADY ČÍHÁ NEJVĚTŠÍ NEBEZPEČÍ:
  • solené a uzené ryby
  • slanina a uzeniny
  • sýry
  • chipsy, solené oříšky apod.
  • olivy a nakládaná zelenina
  • sójová omáčka, dochucovadla a dresinky
  • konzervovaná masa
  • polévkové kostky
  • I tohle omezte:
    trvanlivé pečivo, hamburgery, moučníky, plněné těstoviny, pizzy, polévky, sendviče
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.