Sůl nad zlato? Ne! Je to tichý zabiják! Češi ji jedí ve smrtelném množství...
PRAHA – Na následky zvýšeného krevního tlaku zemře každoročně na světě nejméně 7 milionů lidí. Hlavním rizikem vzestupu krevního tlaku je přílišná konzumace kuchyňské soli.
Na následky zvýšeného krevního tlaku zemře každoročně na světě nejméně 7 milionů lidí. Hlavním rizikem vzestupu krevního tlaku je přílišná konzumace kuchyňské soli. Té Češi snědí až dvojnásobek doporučené dávky, která by měla denně představovat maximálně jednu čajovou lžičku, tedy 5 až 6 gramů...
Každý druhý Čech umře na onemocnění srdce a cév. Hlavním pachatelem, který zvyšuje riziko těchto úmrtí, je sůl. Za jediný rok sní každý Čech 4 kg soli, tedy dvojnásobné doporučené množství! „Vysoký krevní tlak zabil do roku 2000 přes miliardu lidí a předpokládaný počet pro rok 2030 je 1,6 miliardy obětí,“ říká Václav Monhart z Interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Lékaři bijí na poplach a žádají legislativní oporu. „Je třeba zbavit se solniček v restauracích a v domácnostech je nahradit čerstvými bylinkami a kořením,“ vysvětluje Renata Cífková, přednostka Preventivní kardiologie IKEM.
TADY ČÍHÁ NEJVĚTŠÍ NEBEZPEČÍ:
-
solené a uzené ryby
-
slanina a uzeniny
-
sýry
-
chipsy, solené oříšky apod.
-
olivy a nakládaná zelenina
-
sójová omáčka, dochucovadla a dresinky
-
konzervovaná masa
-
polévkové kostky
-
I tohle omezte:
trvanlivé pečivo, hamburgery, moučníky, plněné těstoviny, pizzy, polévky, sendviče