Vláda schválila novelu občanského zákoníku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vláda schválila novelu občanského zákoníku

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil (: ara)

PRAHA – Vláda v demisi premiéra Mirka Topolánka (ODS) včera schválila návrh nového občanského zákoníku. Poslanci už ho ale s největší pravděpodobností do předčasných voleb projednat nestihnou.

Snazší vydědění?
Zvíře nebude věc?

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) snahu nevzdává a přes léto chce otevřít ve Sněmovně nad kodexem alespoň debatu. „Je to věc, která nesmí spadnout pod stůl,“ uvedl včera Pospíšil s tím, že kodex by mohl být přijat do dvou let. Proti návrhu má ale námitky ČSSD. Je prý nesrozumitelně napsaný. Nový kodex, který by měl nahradit zákoník z roku 1964, právníci připravovali 8 let a upravuje tři základní okruhy – rodinu, vlastnictví a smlouvy.

Co by se mohlo změnit

■ Právo zříci se dědictví – lidé budou moci plně nakládat s předkupním právem, tedy dědit je, převádět či prodávat. Např. může vzniknout dohoda mezi vnukem a dědou, že peníze, které vnuk dostal na koupi auta, jsou z jeho budoucího podílu na dědictví.
■ Snazší vydědění – bude jednodušší někoho vydědit, poslední vůle bude mít větší význam než teď. Bude možné ji provést i na smrtelné posteli, pokud ji uslyší alespoň dva svědci.
■ Podmínka k nemovitostem – budete moct přepsat např. dům na děti s tím, že vás v něm musejí nechat dožít.
■ Menší význam písemné smlouvy – větší váhu by dostalo slovo – ústní slib. Některé smlouvy (prominutí dluhu známému, pronájem bytu, pole, lesa či auta) by už nemusely mít písemnou podobu. To usnadní řadu věcí, vzniká tím ale riziko, že nebudete mít v ruce podepsanou smlouvu, s druhou stranou se budete muset soudit a nebudete mít v ruce pádný důkaz.
■ Změny ve vyplácení odškodnění za zdraví – náhradu škody za život a zdraví bude určovat soud individuálně, dnes ji jednotně stanoví vyhláška.
■ Podrobnější úprava sousedských vztahů – pokud bude sousedův strom zasahovat na váš pozemek a spadnou z něj plody, můžete si je nechat.
■ Zákaz lichvy – kdo by si půjčil peníze na vysoký úrok, musel by to mít jednoznačně uvedené ve smlouvě – a to nejen výši úroků, ale kolik a za jak dlouho peníze vrátí.
■ Ochrana proti domácímu násilí – už se nemá týkat jen partnerů, rozšiřuje se na všechny členy domácnosti.
■ Exmanželé bez automatické výživy – rozvedený člověk by měl nárok na finanční podporu od expartnera, jen když se nemůže sám uživit z příčin, které vznikly během manželství (dlouhodobá nemoc).
■ Zvíře nebude věc – bude mít speciální právní postavení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.