Americký doktor Frankenstein: Naklonuju mrtvé dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Americký doktor Frankenstein: Naklonuju mrtvé dítě!

Šílený vědec Panayiotis Zavos.
Šílený vědec Panayiotis Zavos.

NEW YORK – Zní to jako sci-fi . Americký gynekolog kyperského původu Panayiotis Zavos tvrdí, že maximálně do dvou let přivede na svět naklonovaného člověka. Tedy stoprocentně věrnou kopii jiného člověka, který dal k dispozici svoji DNA.


Mezi těmi, kterým chce gynekolog znovu »vdechnout život«, je i 10letá holčička Cady, jež přišla tragicky o život při autonehodě.

Matka Cady poskytla Zavosovi vzorek její krve. „Pokouším se, aby Cady vstala z mrtvých,“ svěřuje se matka. Jenže lékařská veřejnost před podobnými experimenty důrazně varuje. Tvrdí, že vědec je zrůda a patří za mříže.

A nejde jen o otázku etiky. Experimenty s klonováním, které odstartovalo zrození ovce Dolly v roce 1996, s sebou přinášejí i další závažné problémy. Riziko potratu je velmi vysoké, porod je komplikovaný a klon většinou zemře krátce po narození. Ty, které přežijí, se potýkají s genetickými defekty a zpravidla se dožijí velmi nízkého věku. Až dosud se klonovala jen zvířata.

Experimenty, které nyní provádí americký gynekolog, jsou ve většině zemí zakázány. Své pokusy proto uskutečňuje na Blízkém východě. Zatím se mu podařilo naklonovat 14 embryí, z nichž 11 aplikoval do děloh 4 žen. Ženy, z nichž každá zaplatila předem 1,5 milionu Kč, ale neotěhotněly. Vědec ale dál tvrdí, že naklonovat člověka se mu podaří do dvou let.

Mezi jeho další šílené pokusy patří i vytvoření embrya zčásti z člověka a zčásti ze zvířete.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.